Medicina Egészségközpont
Főoldal/Specialitásaink/Hűtött prosztata-termoterápia
On-line bejelentkezés
(+36) 1 224 54 24

Hűtött prosztata-termoterápia

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) a férfiakban általában 50 éves kortól észlelhető és az életkor növekedésével egyre gyakrabban fordul elő. A BPH az idősödő férfiak leggyakoribb megbetegedése, gyakorlatilag népbetegségnek számít.

Tisztelt Páciensünk!

Amennyiben a hűtött prosztata-termoterápia (TUMT) kezelés iránt érdeklődik, lehetősége van szakorvosainkkal előzetes konzultációt folytatni, amely során meg tudjuk állapítani, hogy az Ön esetében valószínűsíthetően hatékony ill. javasolt-e a hűtött prosztata-termoterápia.

A BPH okozta panaszok az esetek jelentős részében gyógyszeresen jól kezelhetők. A súlyosabb, gyógyszeres kezelésre nem reagáló esetekben azonban műtéti beavatkozás válik szükségessé, a prosztata adenoma eltávolítása.

Ilyen esetek pl. a gyakori és sürgető esti/éjszakai vizelési inger, a nehezen meginduló, illetve gyakran elakadó vizelet, vagy ha a vizelés után hólyag telítettségének érzése nem szűnik meg. Ugyancsak ilyen tünet lehet, ha nehézségekbe ütközik a vizelés befejezése, és/vagy úgynevezett „utócsepegés” jelentkezik.

TUMT: a jóindulatú prosztata megnagyobbodás alternatív, minimálisan invazív műtéti lehetősége

Az utóbbi két évtizedben a világon a BPH kezelésére több új, alternatív sebészeti eljárást vezettek be. Ezek egyike a húgycsövön át, Transz Urethrálisan végzett Mikrohullámú Termoterápia (TUMT). Klinikánk lépést tartva a világon alkalmazott legújabb és legmodernebb gyógyítási módszerekkel elindította az ún. “Hűtött prosztata termoterápiát”, azaz hűtéssel kombinált termoterápiás (termoablációs) prosztata kezelést (“vágás nélküli műtétet”)! Jelenleg a BPH alternatív kezelési módszerei közül – “Alternatív sebészeti terápia“, ez az első helyen választandó eljárás, melynek eredményei a legjobbak nemzetközi referenciák szerint.

Tudományos publikációk

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21420115 – PubMed J Urol. 2011 May;185(5):1804-10. doi: 10.1016/j.juro.2010.12.054. Epub 2011 Mar 21. Results of a 5-year multicenter trial of a new generation cooled high energy transurethral microwave thermal therapy catheter for benign prostatic hyperplasia. Mynderse LA1, Roehrborn CG, Partin AW, Preminger GM, Coté EP. PMID: 21420115 [PubMed -indexed for MEDLINE] Erratum in J Urol. 2011Jul;186(1):355.

(EurópaiGuideline) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17270624 – PubMed Urology , 2007. jan. 69 (1) 9–16: discussion 96–7. Five-year follow-up of feedback microwave thermotherapy versus TURP for clinical BPH: prospectiv randomized multicenter study. discussion 96–7. Hivatkozás: Mattiasson A1, Wagrell L, Schelin S, Nordling J, Richthoff J, Magnusson B, Schain M, Larson T,… PMID: 17270624 (PudMed-indexed for MEDLINE). Forrás: Elsevier Article Locator, Elsevier Patient Research

Hogyan zajlik a TUMT kezelés?

A TUMT során egy speciális „Cooled Thermo Catheter”-t vezetnek a húgycsőbe, majd mikrohullámú generátor termelte hő hatására a katéter körül a megbetegedett prosztata szövet elhal és később felszívódik (kilökődik). Nagyon fontos, hogy a kezelés alatt folyamatosan hűtjük és ezáltal nem károsodik a húgycső szövete ! Ez egy minimálisan invazív beavatkozás, mely helyi érzéstelenítésben is elvégezhető és azon betegek esetében is alkalmazható, akik a nagyobb műtéti beavatkozásra nem alkalmasak! A különböző tanulmányok eredményei alapján a TUMT kevés szövődménnyel járó, biztonságos és hatékony minimál invazív módszer a jóindulatú prosztata hyperplásia kezelésére (BPH). Nemzetközi urológiai referenciák szerint (a mi tapasztalatunk is az !) a “Hűtött thermoterápiá prosztatae” nagyon jó eredményeket ad a krónikus non-bacterialis u.n. “makacs” prosztatitisz – (intractable chronic prostatitis )* gyógyulásában!

És sokszor – ez az egyetlen megoldás!! (*Lásd GOOGLE: Cooled transurethral microwave thermotherapy for intractable chronic prostatitis)

Tisztelt Páciensünk!

Amennyiben a hűtött prosztata-termoterápia (TUMTaA TUMT minimál invazivitását figyelembe véve kitűnően alkalmazható az egynapos sebészeti ellátásban is!) kezelés iránt érdeklődik, lehetősége van szakorvosainkkal előzetes konzultációt folytatni, amely során meg tudjuk állapítani, hogy az Ön esetében valószínűsíthetően hatékony ill. javasolt-e a hűtött prosztata-termoterápia.

A posztata megnagyobbodás klasszikus műtéti lehetőségei

TURP

Ma Magyarországon a BPH műtéti kezelésében a TURP-é a vezető szerep, ami a húgycsövön keresztül végzett műtét, elektromos kés segítségével.

A TURP több mint 60 éve alkalmazott műtéti eljárás, veszélye a régen rettegett, de ma is előforduló “TUR-szindróma”. A műtét után a férfiak 10–15%-ának lehetnek merevedési gondjai. A műtéten átesettek nagy részének emellett retrográd ejakulációja lesz, azaz az ondó a hólyag felé megy, ez azonban komoly veszélyt nem jelentő húgyhólyag gyulladáshoz vezethet. A műtét után vizeletcsepegés (inkontinencia) is felléphet.

Érdekes adatokkal szolgált egy nemzetközi vizsgálat, mely a TURP műtéten átesett férfiak késői halálozását vizsgálta, ez a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus magasabb gyakoriságát tárta fel ebben a csoportban. Jelenleg ennek oka még nem tisztázott, vizsgálat tárgya.

Prostatectomia

A másik műtéti beavatkozás a nyílt prostatectomia, vagy a transvesicalis prostatectomia.

Hátránya a szövődmények magasabb száma, mint pl. jelentős intra- és posztoperatív vérzés (anaemia, hólyagtamponád), a sebgyógyulási zavarok, a katéter eltávolítása után vizeletázás, sebgennyedés, fascia nekrózis, a behelyezett szűkítő öltések miatti hólyagnyak szűkület stb., emellett hosszabb gyógyulási és kórházi tartózkodási időre kell számítani.

Jó hír a férfiaknak!

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása (BPH) a férfiak körében is intim témának számít, amelyről legfeljebb csupán orvosukkal váltanak szót, velük is leginkább csak akkor, amikor a vizelési panaszaik súlyosbodnak. Pedig, hogy problémáikkal menyire nincsenek egyedül, bizonyítja, hogy hazánkban évente mintegy 400 ezer beteg szorul orvosi kezelésre a prosztata jóindulatú megnagyobbodása (BPH) okozta panaszok következtében. Az esetleges kezelésektől való félelem nem minden ok nélküli, hiszen a jelenleg ismert gyógyszeres terápia hatékonysága nem a legtökéletesebb, az alkalmazott radikálisabb műtéti beavatkozásoknak pedig egyike sem kockázatmentes, ráadásul egy sor kellemetlen mellékhatással járhat.

Az Istenhegyi Magánklinikán a mindössze félórás, ambulánsan elvégezhető beavatkozás azonban, amit most ajánlunk szíves figyelmébe, hosszú évekre vagy örökre megszabadítja a férfiakat kínzó problémáiktól.

TUMT: ambuláns, kockázat- és szövődménymentes tartós megoldás

Az Istenhegyi Magánklinika ZRt.– a Targis-UROLOGIX Kft.-vel karöltve – ezentúl a világon jelenleg ismert legkorszerűbb műszerrel végzi az úgynevezett „Cooled thermotherapia prostatae”, azaz hűtéssel kombinált termoterápiás (termoablációs) prosztata kezelést (“vágás nélküli” műtétet!) Az új eszköznek köszönhetően megszűnnek a kevésbé modern és tökéletes, hasonló orvosi berendezések okozta esetleges szövődmények (mint pl. inkontinencia, poszt-operatív vérzés, fájdalom, gyulladás), vagy akár a szexuális életet is befolyásoló mellékhatások. A minimálisan invazív beavatkozás, helyi érzéstelenítésben azon betegek esetében is alkalmazható, akik a nagyobb műtéti terhelésre nem alkalmasak! A rendelkezésre álló klinikai tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a Targis-UROLOGIX által az Istenhegyi Magánklinikán működtetett – eddig főként Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban használt – készülékkel kezelt betegek akár 95 százalékánál pár napos, vagy rövid átmeneti szakasz után megszűnik az úgynevezett „BPH syndromae” – vizelési probléma, vagy teljesen panaszmentessé válnak.

A beavatkozást természetesen szakorvosi és laborvizsgálat előzi meg, amely az Istenhegyi Magánklinikán gyorsan és pontosan elvégezhető.

Ne halogassa a vizsgálatot!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését a Magyarországon egyedülálló beavatkozás iránt, további információkért kérjük, keresse fel az Istenhegyi Magánklinikánál dr. Diószeghy Gábor urológust , vagy a Targis-UROLOGIX orvos-cégvezetőjét, dr. Sumov Dimitert, illetve kérjen vizsgálati időpontot az Istenhegyi Magánklinika központi telefonszámán!

Elérhetőségeink:

Istenhegyi Klinika
Dr. Diószeghy Gábor urológus
H-1125 Budapest, Istenhegyi út 31/b. Tel./Fax: (36-1) 224-5424

Targis-UROLOGIX
Dr. Shumov Dimiter urológus-cégvezető
Mobil tel.: (36-70) 554-9484
E-mail: dr.shumov@t-online.hu vagy dr.shumov.dimiter@gmail.com

Dr Diószeghy Gábor

Dr Shumov Dimiter

Letölthető dokumentumok

Pácienseink véleménye a TUMT kezelés után

62 évesen, újra katéter nélkül

2021.04.30.|

Édesapám 62 éves korában, 2020 októberében sajnos prosztata megnagyobbodás miatt katéter használatára kényszerült. Nagyon el voltunk keseredve mert a járványhelyzet miatt az állami kórházak nem vállalták a műtétet és katéterrel sajnos elég kellemetlen létezni elmondása alapján.

Nem akartunk belenyugodni hogy hosszú ideig szenvedjen a katéter és a betegség okozta kellemetlen panaszok miatt ezért próbáltunk keresgélni az interneten hátha valahol a vírushelyzet ellenére tudnának enyhíteni a problémáján. Ekkor találtunk rá az Istenhegyi Magánklinikára és ott Shumov Dimiter Doktor úrra akinek nem tudunk elég hálásak lenni, hogy alkalmazta édesapámnál a hűtött prosztata-termoterápiát.

2021. Február közepén megcsinálta a Doktor úr a beavatkozást édesapámnál aki utána még egy két hétre visszakapta a katétert de már érezhető volt a javulás a “műtét” után és a katéter sem járt már olyan kellemetlenséggel mint a beavatkozás előtt.

Azóta az állapota folyamatosan javul aminek nagyon örülünk és nagyon szépen köszönjük mégegyszer a Doktor úrnak és az Istenhegyi Klinika munkatársainak a kedvességét.

Üdvözlettel:

R.György

A kép illusztráció

Öt hónap katéter után végre ismét normális élet

2021.04.20.|

Férjemet prosztatanagyobbodással évek óta kezelték gyógyszerrel, ennek ellenére 2020. szeptember 9-én vizeletrekedés miatt állandó katétert, ezt követően pedig olyan erős hugyúti fertőzést kapott, hogy rendszeresen belázasodott az antibiotikum kezelések ellenére is. A kezelőorvos a Covid járványra hivatkozva hosszantartó katéter viselését látta megoldásként.

Ebben a kétségbeejtő helyzetben találtunk rá az Istenhegyi Klinika honlapján a TUMT kezelésre, ahol rövid időn belül időpontot kaptunk az állapotfelmérésre és javaslatot a TUMT kezelésre.

Még aznap sikerült felvennünk a kapcsolatot a kezelést végző Dr. Shumov Dimiter doktor úrral, aki alaposan tájékoztatott bennünket a kezeléssel kapcsolatos lehetőségről és fontos tudnivalókról, a kezelést megelőzően szükséges vizsgálatokról.

A kezeléshez elengedhetetlen vizelet bakteriális tenyészet eredménye sajnos a két hónapos hugyúti fertőzés kezelése ellenére nagyon rossz lett, ezért a kezelést nem lehetett még elvégezni.

Shumov doktor terápiájával (gyógynövények, antibiotikum kúra) sikerült megszüntetni a fertőzéssel járó problémákat, és december végére baktérium és gomba már nem volt a vizeletben, ami lehetővé tette, hogy a kezelést január hónapban a többi szükséges vizsgálatot követően elvégezzék.

2021. január 22-én délelőtt került sor a TUMT kezelésre, melynek során minden gördülékenyen ment, folyamatosan tájékoztatást kaptam Shumov doktortól férjem aktuális állapotáról, a kezelés állásáról, ami nagyom megnyugtatott.

A kezelést követő 3. héten eltávolították az 5 hónapja viselt állandó katétert, és a jelenleg 80 éves férjem a kezelést követő két és fél hónap után ismét rendesen tud pisilni és korábban megszokott normális életét élheti,

Hálásak vagyunk Dr. Shumov Dimiternek, hogy szakértelmével és ezzel a hazánkban egyedülálló módszerrel gyógyítja a betegeket és teszi könnyebbé az életüket.

2021. április 12. Jné Éva

“Ezzel véget ért 7 hónapig tartótesti és lelki gyötrelem”

2016.05.12.|

Férjem 1933-as születésű, 2000-ben volt az első agyi stroke-ja, amit még 3 követett 2002-ig. Azóta végleges a motoros aphasia. A beszédértése részleges, kommunikálni csak a hangszíne változtatásával mozdulatokkal tud a környezete felé. Ezen előzmények után 2015 szeptember 30-án egy életmentő nagy hasi műtéten esett át, szervezete legyengült és a kórházból történő eltávozása előtt derült ki, hogy a prosztata megnagyobbodása miatt nem indult meg a vizelet. Ezért 2015 október 14-én katétert helyeztek fel neki és így jöhettünk haza. A következő időszakban több alkalommal került sor katéter cserére, gyulladást csökkentő antibiotikumos kezelésre és kerestük a módot, hogyne keljen élete végéig ezt az állapotot elfogadni.
Egy kedves, lelkiismeretes urológus ismerősünk segített ezekben a dolgokban és ő ajánlotta az Istenhegyi Klinikát, ahol dr. Sumov Dimiter végzi a “hűtéssel kombinált thermoterápia” gyógymódot.
2015. 12.16-án voltunk szakorvosi és laborvizsgálaton. Dr. Tamás György azt javasolta, hogy 2016 januárjában jöjjünk vissza kontrollra és találkozzunk Sumov doktorral, aki a laboreredményt is figyelembe véve eldönti, hogy megtörténhet-e a beavatkozás. 2016. január 27-én találkoztunk a doktor urakkal és minden részletre kiterjedő tájékoztatást, felvilágosítást kaptunk az eljárásmódról, valamint a beavatkozást megelőző teendőkről, a gyógyszerek bevételéről.
2016. február 24-én volt számunkra a “nagy nap” a TUMT kezelés.
Az Istenhegyi Klinika minden igényt kielégítő körülményei, dolgozóinak és Shumov doktor úrnak a szakmai hozzáállása a lehető legfigyelmesebb, empatikus viselkedése végtelenül megnyugtató volt! Örülünk, hogy ilyen is létezik Magyarországon!
Férjem korát, előző és társult betegségeit tekintve nagy eredmény, hogy kétszeri katéter csere után 2016. április 8-án a hólyagműködés és az önálló vizelés is megindult. Ezzel véget ért 7 hónapig tartótesti és lelki gyötrelem.

Köszönjük Doktor Úr!

A kép illusztráció

“Apukám azóta rendesen tud pisilni, minden gond nélkül”

2016.02.12.|

Édesapámnál, aki most 82 éves, 2015. 09. 03.-án teljes vizelet elzáródás miatt állandó katétert helyeztek be.
2015. 09. 07.-én volt egy sikertelen katétermentesítés. Azóta kontroll mellett állandó katéter volt felhelyezve. Folyamatos problémák adódtak (kimozdulás, dugulás, stb) Az orvos műtétet javasolt.
Az interneten találtam rá a klinikára és Shumov doktor úr eljárására. Kicsit utána olvastam az eljárásnak, ami nagyon jól és érthetően van leírva. Telefonon megkerestem és elmondtam a problémánkat. Ez 2016 Január 6-án volt.
2016. 01. 14.-ére kaptunk időpontot Istenhegyi Klinikára egy vizsgálatra, ahol Shumov doktor úr és Tamás doktor úr megvizsgálta az Apukámat és részletesen tájékoztattak bennünket a lehetőségekről. Nagyon szimpatikus, kedves, nagyon megértő volt az ellátásuk.
Elmondták, hogy mivel közel fél éve katéterrel él az Apu, és a prosztata méret is meglehetősen nagy, így ezért nem tudják garantálni a teljes sikert, de ettől függetlenül a beavatkozásnak nincs akadálya.

Shumov doktor úr részletesen leírta részünkre a beavatkozásig a teendőinket, felírt gyógyszereket, és részletesen hogy mit, mikor, miért kell tenni. A beavatkozásig többször beszéltünk telefonon. A doktor úr ellenőrizte, hogy betartjuk-e az utasításokat. A szüleimnek nagyon jól esett a hozzáállása.

2016. 01.27.-ére kaptunk időpontot a TUMT beavatkozásra reggel 8 órára. Apukám elmondása szerint semmi fájdalmat nem érzett a beavatkozás alatt, és a doktor úr egész idő alatt mondta, hogy mi fog történni.

13 órára mehettem az Apukámért, vihettem haza.

2016. 01.11.-én mentünk katéter kivételre, ami nagyon jól sikerült, mert Apukám azóta rendesen tud pisilni, minden gond nélkül. Shumov doktor úr személyében egy nagyszerű, emberséges, lelkiismeretes embert ismertünk meg, aki mindig a beteg szempontjait tartja a legfontosabbnak. Akinek ilyenfajta problémái vannak bátran vegye fel vele a kapcsolatot. Nem hiszem, hogy csalódni fog.

Köszönjük Doktor Úr!
K. László

A kép illusztráció

“Elkezdtem újra működni”

2014.10.12.|

Gyorsan kaptam Öntől és Répássy doktortól időpontokat és egy olyan körültekintő kezelésben, utókezelésben részesítettek, ami példamutató, igazi betegcentrikus gondoskodásnak nevezhetö. Mindent elmagyaráztak, türelmesen, alaposan, a kezelés alatt, amelynek nem minden perce volt kellemes, végig szóval tartott, informált a folyamatról Sumov doktor úr, így tulajdonképpen úgy telt el az a kb. fél óra, hogy észre sem vettem. Köszönet érte. Két hete volt a kezelés maga, ma vette ki a katétert, és elkezdtem újra működni. A fejleményekről folyamatosan írni fogok.

Bárhogy is alakul az én dolgom, hozzájárulok, hogy esetemet névvel, beazonosíthatóan referencia céljára felhasználják és egyben itt megígérem, hogy mindent elkövetek, hogy minél többen megismerjék ezt a lehetőséget.

A kép illusztráció

Minden sorstársamnak ajánlom a hűtött termoterápiás TUMT beavatkozási eljárást

2014.09.03.|

Az elhatározást tett követte, bejelentkeztem a Magánklinikán vizsgálatra, amelynek során Sumov Dimiter doktor úr részletes ismertetést adott a klinikán alkalmazott hűtött termoterápiás beavatkozási eljárásról és a gyógyszeres kezelésről.
A helyi érzéstelenítéssel elvégzett egy napos beavatkozás után még vissza tételre került a katéter, esetemben a negyedik héten került eltávolításra és azóta önállóan tudok pisilni. Az első napokban, időszakokban rövid időszakokban jelentkező ingerek mellett történt az ürítés, voltak éjszakák amikor négyszer is fel kellett kelni pisilni.
Esetemben a katéter elhagyása után három hét elteltével lassan normalizálódni kezd az állapotom, a napközbeni pisilési ingerek 2-3 óra időtartam közöttiek, a pisi mennyisége: 200-350 ml, éjszaka egyszer-kétszer kell felkelni pisilés céljából, a napi folyadék fogyasztáson általában 2000 ml. Az eddigi tapasztalások azt mutatják, hogy a ” hűtött termoterápiás kezelés” teljes gyógyulást fog eredményezni.
Ezúton is köszönöm Sumov doktor úrnak amit értem tett, és mindig hálával gondolok rá, aki a beavatkozást követően telefonon folyamatosan figyelemmel kísérte a gyógyulás folyamatát is.
Minden sorstársamnak ajánlom a hűtött termoterápiás /TUMT/ beavatkozási eljárást /operáció nélkül, vérmentes, ambuláns kezelést/.
Ez a rövid áttekintés a katéter eltávolítását követő 32 nap elteltével került összeállításra.

H. Antal

A kép illusztráció

A hűtéssel kombinált prosztata thermotherápia nálam teljes gyógyulást hozott

2013.04.12.|

Ekkor az urológiai szakrendelésen prosztata műtétet javasoltak. A műtét a húgycsövön keresztül elvégzett „ faragásos” módszerrel történt volna magában hordozva az esetleges veszélyeket.
A tények mérlegelése után kerestem és találtam meg az interneten az Istenhegyi Magánklinikán Sumov Dimiter doktor urat. A doktor úr részletes és szakszerű ismertetést adott a klinikán alkalmazott Magyarországon egyedül alkalmazott műtéti eljárásról és gyógyszeres kezelésről.
A helyi érzéstelenítésben elvégzett egynapos műtét után garantálni lehetett a vizelet megindulását. A többhetes katéter viselése után nagyon vártam ezt a pillanatot.
Amint azt Doktor úr előre jelezte valóban a műtétet követő második héten a katéter eltávolítása után a vizelet megindult. Napról-napra jobban és erősebben.
A „hűtéssel kombinált prosztata „thermotherápia” nálam teljes gyógyulást hozott !
Külön meg kell említenem a Doktor úr szíves érdeklődését, bíztatását a műtétet követően hogylétem felől ami még jobban segített gyógyulásomat.
Ezúton is külön megköszönöm, amit értem tett és mindig hálás szívvel gondolok Önre.

Tisztelettel: P Miklós

A kép illusztráció

Megosztás

Áraink

Szakorvosi vizsgálat25.000 Ft
Szakorvosi kontroll20.000 Ft
Szakorvosi konzultáció14.000 Ft
Szakorvosi vizsgálat + cystoscopia50.000 Ft
Szakorvosi kontroll + cystoscopia45.000 Ft
Női inkontinencia vizsgálat16.000 Ft
Női inkontinencia kontroll vizsgálat12.000 Ft
Szalagplasztika (TOT) műtét290.000 Ft
Férfiak HPV szűrése19.000 Ft
EDSWT - merevedési zavar lineáris lökéshullám terápia, 5 kezelés + ajándék CO2 (Mofetta) kezelés 10 alkalom
(a terápia feltétele előzetes szakorvosi vizsgálat, melynek díja 22.000 Ft, ami külön fizetendő)
450.000 Ft
Induratio penis plastica (görbe pénisz) lokális lökéshullám kezelése műtét nélkül 4 alkalom150.000 Ft
Vazektómia műtét150.000 Ft
Spermatocele műtét180.000 Ft
Hydrocele műtét180.000 Ft
Varicocele műtét180.000 Ft
Circumcisio180.000 Ft
TUMT (hűtött prosztata termoterápia)470.000 Ft
TUMT utáni kontroll20.000 Ft
Uroflow – vizeletáramlás mérés10.000 Ft
Katétercsere14.000 Ft
Katéter kontrollált eltávolítása8.000 Ft
A helyi (lokális) érzéstelenítésű urológia műtétek külön díj ellenében altatásban is kérhetőek25.000 Ft

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Kapcsolódó háttéranyagaink

Go to Top