Medicina Egészségközpont
Főoldal/Szakrendeléseink/Ultrahang vizsgálatok
On-line bejelentkezés
(+36) 1 224 54 24

Ultrahang vizsgálatok

Ultrahang szakrendelésünkön gyorsan, sorban állás nélkül, magas szintű ultrahang diagnosztikát biztosítunk a hozzánk fordulók részére. Az ultrahang vizsgálatot fejlett, modern ultrahang berendezésen jól képzett szakorvosaink végzik azonnali leletadással és a beteg teljes körű, részletes tájékoztatásával. A vizsgálatot követően igény szerint a betegek további útját is segítjük, tanácsokkal látjuk el.

A következő régiók és szervek vizsgálatát végezzük:

Pajzsmirigy ultrahang

Pajzsmirigy UH vizsgálata során áttekintjük a lebenyek és az isthmus méretét és szerkezetét valamint az erezettségét (vascularisatio). A pajzsmirigy állomány térfogatának megnüvekedése utalhat gyulladásra (thyreoiditisre), csakúgy mint szerkezetének megváltozása (inhomogén, echoszegény) és a fokozott vascularizatió. A vizsgálat során jól láthatók az apró göbös eltérések és térfoglaló elváltozások, tumorok is. A bizonytalan eredetű elváltozásokból szükség esetén UH vezérelt mintavétel is történhet.( FNAB).
A teljes nyaki UH vizsgálat magába foglalja a pajzsmirigy részletes vizsgálatán túl a nyaki nyirokcsomók és a nyálmirigyek vizsgálatát , így a gyulladásos és daganatos elváltozások nagy biztonsággal szűrhetők. Az ultrahang vizsgálat a felületes lágyrészek, tapintható elváltozások mibenlétének tisztázására alkalmazható a nyaki és egyéb régiókban is.

Nyaki erek ultrahang vizsgálata

A carotisrendszer extracranialis szakaszának vizsgálatakor az erek falában lerakódott meszes (atheroscleroticus) vagy lágy felrakódások (plakkok), valamint azok okozta szűkület (stenosis), esetleges elzáródás (occlusio) kerülnek detektálásra különböző mérési módszerekkel.

Végtagi erek ultrahang vizsgálata

A végtagi erek arteriás rendszerének főbb ereiben látható eltérések elsősorban a meszesedések (atherosclerosis) vagy szűkületek (stenosis) lehetnek a carotisrendszerhez hasonlóan. A vénás rendszerben elsősorban billentyűelégtelenség és következményes viszérképződés (varix), és elzáródás (thrombosis) irányában történnek a vizsgálataink.

Emlő ultrahang

Az emlők UH vizsgálata a hónaljak (axillák) átvizsgálását is minden esetben magában foglalja.

Hasi-kismedencei ultrahang

Informatív hasi ultrahang feltétele a megfelelő beteg-előkészítés, fontos hogy a beteg a vizsgálat előtt 4 órával ne egyen, de szénsavmentes ásványvizet fogyaszthat, gyógyszereit beveheti! Amennyiben szükségesnek érzi pl cukorbetegség szölőcukrot is fogyaszthat. A jól telt hugyhólyag segíti a kismedence megítélését.

A vizsgálat során részletgazdag, kiváló diagnosztikai értékű képet kapunk a máj szerkezetéről , így megállapítható a májmegnagyobbodás (hepatomegalia), az esetleges teljes májszerkezetet érintő elváltozások is pl. zsírosodás (diffúz májlaesio) és a májzsugorodás (chirrosis). A máj körülírt elváltozásai (pl. cysták, hemangiómák és egyéb jó vagy rosszindulatú daganatok) is igen jó hatásfokkal detektálhatók megfelelő minőségű UH vizsgálattal.

Az epehólyag teltségétől függően a gyulladás vagy tumor okozta fali megvastagodás, erezettség (vascularisatio) változása is megmutatkozik az áttekintő UH vizsgálat során csakúgy mint az epehólyag fali növedékei (polypok) és sűrű tartalma (sludge) vagy a kövek (cholelith).

A hasnyálmirigy (pancreas) áttekintése során nyilatkozunk a szerv nagyságáról, általános szerkezeti eltéréseiről pl cukorbetegség (diabetes m.) vagy kifejezett gyulladás (pancreatitis) esetén. A lokális eltérések (cysták, daganatok) mérettől függően szintén ábrázolhatók.

Ultrahanggal vizsgáljuk a vesék méretét, helyzetét, alakját is. Keressük a pangás jeleit a vesemedencében, csakúgy mint a köveket (nephrolith).A vesékben igen gyakran találunk cystákat, ezek megjelenése: egyszerű (simplex) vagy további vizsgálatot igénylő atípusos szerkezet alapján döntünk a további CT vagy MR vizsgálat szükségességéről is. A cysta egyes tulajdonságainak vizsgálata csak részletgazdag UH vizsgálattal lehetséges.

Az ultrahang vizsgálattal jól látható a lép méretének változása pl. megnagyobbodás (splenomegalia) mely fontos információ lehet a klinikusok számára, számos betegség résztüneteként. A lépben előforduló solid elváltozások is megfelelően kimutathatók az áttekintő vizsgálat során.

A kismedencében a jól telt hugyhólyag fali elváltozásai (megvastagodás vagy polypoid növedék) ábrázolódnak, csakúgy mint az esetleges kőtartalom.

A hasi UH vizsgálat során a további kismedencei szervek, nőkben a méh és a petefészkek, férfiakban a prosztata szintén áttekintésre kerülnek, de ezek vizsgálata a nőgyógyász vagy urológus végezte célzott endovaginalis vagy endorectalis UH vizsgálathoz képest kevésbe informatív, elsősorban a méretbeli elváltozások , gyulladások, cysták vagy nagyobb tumorok ábrázolhatók.
A belek áttekintő ultrahang vizsgálata szintén a hasi-kismedencei vizsgálat része. Ezzel a technikával a típusos vékonybélszakaszokat vagy vastagbeleket érintő gyulladások (pl Chron betegés vagy Colitis ulcerosa ) jó eséllyel kimutathatók. Tekintettel az ultrahang fizikai alapjaira és egyéb technikai korlátokra (béltartalom, gázos belek) a daganatok esetében csak a durva fali elváltozások ábrázolódnak biztonsággal. Az intraluminalis eltérések biztonsággal nem megítélhetők.

Az áttekintő hasi UH vizsgálat része a főbb hasi erek vizsgálata is, így meszesedések (atherosclerosis) tágulatok (aneurysmák) kerülhetnek felfedezésre. Ultrahanggal szintén elvégezhető a hasfali eltérések, pl. izomsérülések vagy sérvek (hernia) vizsgálata is.

Dr Bata Pál

Megosztás

Áraink

Kismedencei ultrahang16.000 Ft
Hasi- és kismedencei ultrahang20.000 Ft
Alsó végtag vénás vagy artériás rendszerének vizsgálata egy oldalon18.000 Ft
Alsó végtag vénás vagy artériás rendszerének vizsgálata két oldalon25.000 Ft
Pajzsmirigy és nyaki ultrahang18.000 Ft
Here ultrahang12.000 Ft
Carotis (nyaki ütőér) ultrahang18.000 Ft
Komplex ultrahang vizsgálat (has, kismedence, pajzsmirigy és nyak)32 000 Ft
Komplex ultrahang vizsgálat (pajzsmirigy, nyak és nyaki ütőér)26 000 Ft
Komplex ultrahang vizsgálat (pajzsmirigy, nyak, emlő és hónaljárok)30 000 Ft
Komplex ultrahang vizsgálat (alsó végtagi erek és nyaki ütőér)26 000 Ft
Emlő és hónaljárok UH vizsgálata18.000 Ft
Radiocitopatológiai konzílium15.000 Ft

Specialitásaink

Go to Top