Medicina Egészségközpont
On-line bejelentkezés
(+36) 1 224 54 24

Diabetológia

A cukorbetegség egy életen át tartó betegség, melynek okozója a szénhidrát-anyagcserében és más élettani folyamatokban nélkülözhetetlen inzulin hiánya. A diabetológia a cukorbetegség klinikai tudománya, annak azonosítása, kezelése és nyomon követése.

Az inzulin teljes hiánya a gyermekkori cukorbetegséget jellemzi. A felnőttkori cukorbetegségben az inzulin nem hat megfelelően, termelésének fokozott igénye kimeríti az inzulint termelő sejteket, és végső soron itt is bekövetkezik a teljes inzulinhiány. A gyermekkori állapot megoldása az azonnali inzulinadás, a felnőttkor cukorbetegség tablettás kezelést is lehetővé tesz.

A kezelés célja az emelkedett vércukorszint normalizálása, természetesen a túlzottan alacsony értékek elkerülésével. A tartósan magasabb vércukorszint felelős a cukorbetegség szövődményeiért, elsősorban a vaksághoz vezető szem-, a veseelégtelenségig fajuló vese- és az idegrendszeri problémákért.

A kezelés lényeges eleme a megfelelő életmód kialakítása (fizikai aktivitás, diéta), a tablettás kezelés elindítása, formájának meghatározása, az inzulinkezelés bevezetése és vezérlése. Mindezt úgy kell tennünk, hogy a beteg életminősége a lehető legkevésbé romoljon, élettevékenységét, napi munkáját végezhesse.

A cukorbetegséget gyakran kísérő elhízás, magas vérnyomás, és az emelkedett vérzsír-értékek komplex kezelést igényelnek. A cukorbetegség kezelésében ezért általában multidiszciplináris csapat vesz részt.

Mi történik a diabetológia szakrendelésen első látogatásakor?

Első lépés a kórelőzmények feltárása. A diabetológus részletesen rákérdez az Ön cukorbetegséggel kapcsolatos problémáira:

  • Jelenlegi tünetei
  • A betegség időtartama
  • A cukorbetegség szövődményei
  • Az eddigi leletei
  • Egyéb betegségek, gyógyszerek, allergiák, stb.

Ezek után a diabetológus általános vizsgálatot végez, és különösen a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények keresésére fog összpontosítani. Ezek általában a szív- és érrendszert (szív és erek), a szemet (retina erek), a vesét és az idegeket érintik.

Diabetológia szakrendelés

Megosztás

Áraink

Belgyógyász diabetológus első szakvizsgálat25.000 Ft
Belgyógyász diabetológus kis kontroll konzultáció12.000 Ft
Belgyógyász diabetológus kontroll vizsgálat16.000 Ft
Folyamatos vércukormérés egy héten keresztül beültetett szenzorral26.000 Ft
Hangvilla vizsgálat3.000 Ft
Recept felírás2.100 Ft
Sudomotor funkció vizsgálat2.600 Ft
Ujjbegyből történő vércukor meghatározás1.100 Ft

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Specialitásaink

Go to Top