Medicina Egészségközpont
On-line bejelentkezés
(+36) 1 224 54 24

Érsebészet

A VNUS Closure egy egyedülálló endovascularis, rádiófrekvenciás kezelés a visszértágulat gyógyítására. Az eljárás már több évtizede ismert, 1998 óta világszerte több mint 500 000 beteget kezeltek ezzel az eljárással. Budapesten az Istenhegyi Klinikán elérhető ez a korszerű műtéti lehetőség, melynek hatékonyságát számos klinikai adat is igazolja. Az Istenhegyi Klinikán Dr. Berek Péter nemzetközi hírű érsebész a VNUS Closure eljárás specialistája.

Ha visszeres a lába és gyakran bedagad, feszít, fáj, valószínűleg felületi vénás reflux betegségben (krónikus vénás elégtelenségben) szenved. Csak az Egyesült Államokban közel 25 millió ember küzd ezzel a súlyos problémával. A vénás reflux/elégtelenség mindenképpen orvosi kezelést igényel, beavatkozás nélkül a betegség idővel súlyosbodik. A vénás refluxot hagyományosan vénaeltávolító (varicektomia) műtéttel kezelik, de orvosok az egész világon folyamatosan kísérleteznek különböző modern műtéti beavatkozásokkal, így született meg a VNUS Closure eljárás.

A VNUS Closure jóval egyszerűbb, kényelmesebb, mint a hagyományos, fájdalmas vénaeltávolító műtét, és a felépülési szakasza is sokkal rövidebb és biztonságosabb.

„A Closure eljárással, rádiófrekvenciával történt betegek kezelése nem csak a hagyományos, vénaeltávolító eljáráshoz képest, de a lézeres kezeléshez képest is kedvezőbbnek mutatkozott. A beavatkozáson átesett betegek jóval kevesebb és alacsonyabb fájdalmakról számoltak be, mint a lézeres kezelésben részesült páciensek. A tapasztalataim és statisztikai adatok alapján is kimutatható, hogy a rádiófrekvenciával végzett műtéteknél kevesebb a komplikáció és a káros következmény, mint a lézeres beavatkozásoknál.”- emelte ki Dr. Berek Péter specialista.

A betegek beszámolója alapján, a Closure eljárás során, illetve után semmilyen, vagy csak enyhe fájdalom volt tapasztalható. Az eljárást követően a betegek rögtön lábra állnak, járnak és 1-2 napon belül visszatérhetnek általános életvitelükhöz. A Closure eljárást követően a betegek csak minimális sebzésről, bevérzésről vagy lábdagadásról számolnak be, sok páciens a fájdalom, a lábnehézség és a fáradtság tüneteinek azonnali enyhülését tapasztalja, teljes gyógyulásról a műtétet követő 1-2 hét után beszélhetünk.

A hagyományos vénaeltávolító műtétnél(,) eltávolítják a vénát, az ágyékon és a lábikrán/belbokán vágásokat ejtenek, majd egy vénába fűzött eszköz segítségével a vénát kihúzzák/kitépik a lábból. A vénaeltávolítás fájdalmas és gyakran jelentkezik bevérzés.

A Closure eljárás során azonban csak egy kis (be)metszést ejtenek, és a vénát nem húzzák ki a lábból, hanem egy rádiófrekveniciás katéter segítségével belülről összezárják azt, ez az ér a későbbiekben magától felszívódik. A Closure eljárás kiküszöböli mind a fájdalmat, mind a bevérzést.

Az érrendszer anatómiája

Az érrendszer vénák hálózata, amelybe beletartoznak a bőr felületéhez közel elhelyezkedő felületi vénák, a jóval mélyebben található mélyvénák és a perforáló vénák, amelyek a felületi vénákat kötik össze a mélyvénákkal. A fájdalmas visszerek gyakori okozója a vénás reflux betegség (krónikus vénás elégtelenség), amely a Closure műtéttel a felületi vénás rendszerben hatékonyan és biztonságosan kezelhető.

A vénás reflux betegség

Az egészséges láb vénái szelepeket (billentyűket) tartalmaznak, amelyek folyamatosan kinyílnak és bezárulnak, így áramoltatják a vért az alsó végtagok és a szív között. A vénás reflux betegség akkor fejlődik ki, amikor a szelepek (billentyűk) károsodnak, (rendellenesen kezdenek el működni) így ez a billentyű elégtelenség (hiányos szelepzárás) lehetővé teszi a vérvisszaáramlást. A billentyűk (vénaszelepek) nem megfelelő záródása vénás pangást és a vénák tágulatát, visszerességet idéz elő, aminek tünete lehet a lábfájdalom, nehéz láb érzése, lábremegés, görcs-, sajgás-, égésérzet a lábban, lábfáradtság, bőrelváltozások vagy lábszárfekély.

A fenti tünetek jelentkezésekor célszerű orvosi vizsgálattal, ultrahanggal meggyőződni arról , hogy fennáll-e a felületi vénás reflux betegség, melynek kialakulását az életkor, a nem, a terhességek száma, a családi kortörténet, a túlsúly, az álló munkavégzés is befolyásolják.

A Closure eljárás – kevesebb fájdalom, kevesebb komplikáció

A Closure eljárás ambulánsan, helyi érzéstelenítéssel elvégezhető. Az orvos ultrahang segítségével helyezi fel a katétert a beteg vénába, a bőrön ejtett kis (be)metszésen keresztül. Az eljárás során a rádiófrekvenciával (RF) működtetett apró katéter hőenergiát juttat a véna falába, ami összehúzódik, és a véna elzáródik (összezárul). Amikor a beteg véna bezárul, a vér új vonalat választva, a többi egészséges vénán folyik tovább.

Az eljárást követően a bemeneti területre egy egyszerű kötést helyeznek, de szükség esetén kiegészítő nyomókötés(sel) is alkalmazható.

Közvetlenül a műtét után a betegek lábra állnak, sőt 1-2 napon belül visszatérnek mindennapi tevékenységükhöz, azonban egy rövid ideig tanácsos tartózkodni a fárasztó, hosszas álló tevékenységektől.

A Closure eljárás minimális heggel, sebbel, (sebesedéssel), bevérzéssel, lábdagadással jár, a végeredménye kozmetikai szempontból (is) kiváló. A Closure eljárás évi hatékonysági mutatója 97.4%.

A Closure eljáráson átesett betegek arról számoltak be, hogy maga a műtét (szinte) hihetetlenül egyszerűen és könnyen zajlott, szinte semmi fájdalmat nem éreztek, és a beavatkozást követően a lábaik (ruganyosak) könnyedek és energikusak lettek.

A klinikai eredmények azt igazolják, hogy a VNUS Closure eljárás hosszú távon, tartósan szünteti meg a vénás reflux tüneteit. 2009 végéig 58 tudományos folyóiratban publikált tanulmány, köztük 4 véletlenszerű mintavételen alapuló kutatás, valamint 12 könyvben megjelent fejezet foglalkozott a VNUS Closure eljárás pozitív eredményeivel.

Megosztás

Áraink

Szakorvosi vizsgálat25.000 Ft
Szakorvosi kontroll20.000 Ft
Visszér injekciós kezelése (sclerotherapia)20.000 Ft / alkalom
Visszér műtét 1 lábon210.000 Ft
Visszér műtét 2 lábon270.000 Ft
Rádiófrekvenciás visszérműtét (egy lábon)350.000 Ft
Lézeres visszérműtét (egy lábon)350.000 Ft

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Kapcsolódó háttéranyagaink

Go to Top