/ Szakrendelés /

Nőgyógyászat

Nőgyógyászati szakrendelésünkön a jelenleg legmegbízhatóbb méhnyakrákszűrés mellett elvégezzük az öröklött trombózishajlam szűrését és tanácsot adunk a legmegfelelőbb fogamzásgátló módszer kiválasztásához, megoldást nyújtunk a különféle hüvelyi folyások és a menopauza körüli vérzéses zavarok kezelésére, segítünk a menopauza kellemetlen tüneteit enyhítő hormonpótló módszer alkalmazásában, a családtervező párok számára pedig konzultációs lehetőséget biztosítunk a termékenységgel kapcsolatos problémák pontos diagnosztizálására, meddőség esetén endokrinológiai kivizsgálásra.

Méhnyakrákszűrés

Klinikánkon a CervicLife néven ismert és a méhnyakrák ellen maximális biztonságot nyújtó kombinált szűrővizsgálatot alkalmazzuk. A CervicLife méhnyakrákszűrés három egymást kiegészítő tesztből áll:

  • HPV szűrés: 14 magas kockázatú HPV vírustörzs kimutatása és a méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért felelős HPV 16/18 azonosítása citológiai mintából a jelenlegi legmodernebb teszttel (DNS alapú víruskimutatás);
  • Citológiai vizsgálat: a citológiai kenet mikroszkópos patológiai vizsgálata, amellyel az a pár százaléknyi eset is kiszűrhető, amikor a méhnyakrák kialakulásáért nem a HPV fertőzés a felelős;
  • Biomarker vizsgálat: progresszív rákmegelőző állapot kimutatás, a p16 és Ki67 biomarker fehérjék kimutatása citológiai mintából. Ez a teszt pontosan jelzi, hogy az esetlegesen már jelenlévő méhnyakrák kialakulása melyik stádiumnál tart.

A CervicLife szűrővizsgálat minden olyan 25-65 év közötti nőnek javasolt, akik maximális biztonsággal szeretnék elkerülni a méhnyakrák kialakulását.

Klinikánkon mindezt egy hüvelyen át végzett ultrahang-vizsgálattal is kiegészítjük, amellyel áttekinthetőek a kis medence szervei és felismerhetőek a belső nemi szervekből kiinduló vagy a kis medencére lokalizált kóros állapotok és térszűkítő folyamatok.

Milyen fogamzásgátló módszert használjak?

Ma már sokféle, különböző hatékonyságú fogamzásgátló eszköz áll a hölgyek rendelkezésére, ezekből azonban nem mindig könnyű egyedül kiválasztani, hogy melyik lenne a legideálisabb. Klinikánkon endokrinológus szakember segít Önnek abban, hogy olyan fogamzásgátló tabletta kerüljön felírásra, amely a legnagyobb biztonságot nyújtja, emellett azonban a legkevésbé terheli meg az Ön hormonrendszerét.

Trombózishajlam-szűrés

Hazánkban nagyjából 7 százalék körüli az öröklött trombózishajlam előfordulásának gyakorisága, 100-ból így körülbelül 7 hölgynél lesz ellenjavallt a trombóziskockázatot növelő gyógyszeres fogamzásgátlás alkalmazása. Fiatal lányok esetében javasolható, hogy mielőtt gyógyszeres fogamzásgátlásba kezdenének, végeztessék el azokat a génmutációs vizsgálatokat, amelyekkel egyszerűen és gyorsan megállapítható az öröklött trombózishajlam.

Klinikánkon az alábbi génteszteket végezzük az öröklött trombózishajlam kimutatására:

  • Leiden-mutáció kimutatása: Az öröklődő trombózishajlam mintegy 80 százalékban egyetlen elváltozáshoz köthető, az V. véralvadási faktor úgynevezett Leiden-mutációjához. A hajlamot mindkét szülőtől, apai és anyai oldalról is örökölhetjük. Egyik oldalról örökölve 8-szoros, mindkét oldalról örökölve azonban már 80-szoros a kockázata a mélyvénás trombózisnak, függetlenül az egyéb kockázati tényezőktől.
  • Az MTHFR gén mutációjának kimutatása: a vér emelkedett homociszteinszintje szintén növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Az emelkedett homociszteinszint hátterében szintén örökletes tényezők állnak, melyek közül az MTHFR gén mutációja a leggyakoribb.
  • A prothrombinmutáció kimutatása: ez a változás a második legfontosabb genetikai rizikófaktor a vénás trombózisnál. A mutáció heterozigóta formában történő előfordulási gyakorisága Európában kb. 2-3%-os. A heterozigóta-hordozóknál a trombózis kockázata 3-szorosra nő.

Abban az esetben, ha Önnél kimutatásra kerül a fenti mutációk valamelyike (vagy esetleg több mutáció kombinációban történő előfordulása), a megnövekedett trombózisveszély miatt csak megfelelő óvatossággal lesz javasolt kombinált hormontartalmú fogamzásgátló tablettát szednie.

Ebben az esetben segítünk a megfelelő alternatíva, így például a fogamzásgátló tapasz vagy hüvelygyűrű kiválasztásában.

Amennyiben nincs ellenjavallata a kombinált hormontartalmú fogamzásgátló tabletta alkalmazásának, úgy az Ön testalkatát és menstruációtípusát is figyelembe véve fogunk segíteni a legmegfelelőbb típusú tabletta kiválasztásában.

Hüvelyi folyások kezelése

A hüvelyfolyás egészen addig természetes jelenség, amíg nem változik meg az állaga vagy nem lesz kellemetlen szaga. Nőgyógyász szakorvoshoz abban az esetben érdemes fordulnia, ha a megszokottól eltérő minőségű és mennyiségű váladék hagy nyomot a fehérneműn.

A normális hüvelyváladék fehér színű, szagtalan és savas. Bakteriális fertőzés esetén a váladék fehéres-szürkés színűvé válik. Egysejtűvel történő fertőződés ugyancsak előfordulhat: a Trichomonas vaginalis által okozott gyulladások jellegzetes tünete a zöldes folyás. Gombás eredetű fertőzés során – amelyek nagy részét a Candida albicans nevű faj váltja ki – a folyás túrós jellegűvé, fehéres színűvé változik.

Előfordulhatnak olyan fertőzések is, amelyek nem járnak feltétlenül folyással, mégis kezelést igényelnek. Ilyen a sejten belül szaporodó Chlamydia trachomatis baktérium, amely többnyire tünetmentesen lappang a nők szervezetében, időnként azonban a méhnyakból származó, szürkés, illetve fehéres színű váladék megjelenését okozhatja.

Véres folyás esetén egyáltalán ne halogassuk az orvoshoz fordulás időpontját! Ez akár daganatos vagy egyéb más, de szintén súlyos betegség jelenlétére is utalhat, így minél hamarabb érdemes felállítani a diagnózist és megkeresni a legmegfelelőbb kezelési módszert.

A menopauza körüli vérzéses zavarok kezelése

Vérzészavar minden életkorban jelentkezhet, a menopauza körüli időszakban azonban különösen fontos kivizsgáltatnunk magunkat: a vérzészavar oka a méhnyálkahártya rosszindulatú megbetegedése is lehet, ez pedig minél hamarabbi kezelést igényel. Gyakran kerül sor diagnosztikus célú abrasiora (curettage), amely egynapos beavatkozás formájában elvégezhető klinikánkon.A menopauza körüli vérzéses zavarok hátterében az esetek többségében jóindulatú, úgynevezett funkcionális ok áll. Ennek megszüntetése gyógyszerek segítségével lehetséges. Az ilyenkor alkalmazott hormonpótló kezelést a szakorvos megtervezi, kiválasztja a megfelelő készítményt. Lehet tablettát, bőrtapaszt, bedörzsölő gélt, hamarosan pedig már szájsprayt választani.Hormonpótlás a menopauza körüli időszakban

A menopauza időszakát többféle kellemetlen tünet is kísérheti, mint például hőhullámok, kipirulás, izzadás, szapora szívdobogás, gyakori fejfájás, hüvelyszárazság. A hangulati élet szintén megváltozik: a menopauzás nő ingerlékennyé, labilissá és depresszióssá válhat, koncentrálóképessége csökkenhet, emellett alvászavarok is jelentkezhetnek. Mindezek a tünetek előnyösen befolyásolhatóak a menopauza miatt kieső hormonok kívülről történő bejuttatásával, vagyis a hormonpótlással.

Hormonpótlásra minden esetben csak egy előzetes megbeszélést és egy részletes kivizsgálást követően kerülhet sor. Nőgyógyászati szakrendelésünkön egyaránt mérlegeljük a hormonpótlás mellett és az ellene szóló érveket: a menopauzás nők többségénél nyugodtan meg lehet kezdeni a kezelést, amely történhet egy komponensű vagy összetett hormontartalmú tablettákkal, bőrön át felszívódó tapasszal, krémmel vagy a hüvelyen át a szervezetbe kerülő géllel, hamarosan szájsprayvel.

A hormonpótlás alkalmazását kizáró ok lehet például az, ha Önnél thrombózishajlam, hematológiai vagy daganatos megbetegedés, vagy súlyos cukorbetegség áll fenn.

Termékenységi problémák kivizsgálása és kezelése

A családtervező párok számára a fogantatást megelőző konzultációs lehetőséget biztosítunk a termékenységgel kapcsolatos problémák diagnosztizálására, mind a férfiak, mind a nők esetében. A női eredetű meddőség hátterében egyaránt állhatnak hormonális és anatómiai okok (a pajzsmirigy működési zavara, policisztás ovárium szindróma, illetve a petevezeték gyulladásos eredetű elzáródása, a méhnyálkahártya polypusai vagy endometriózis), meddőséget okozhatnak továbbá az ivari kromoszómák számbeli eltérései és a különféle immunológiai problémák is. A férfi eredetű meddőség mögött állhat például a herék visszeressége, ivari kromoszóma-rendellenességek vagy az Y-kromoszóma bizonyos részeinek hiánya, a CFTR gén mutációi, illetve különféle immunológiai okok.

A szükséges kezeléseket mindig a pontos diagnózis felállítása után lehet elkezdeni.