/ Szakrendelés /

Diabetológia

A cukorbetegség egy életen át tartó betegség, melynek okozója a szénhidrát-anyagcserében és más élettani folyamatokban nélkülözhetetlen inzulin hiánya.

Az inzulin teljes hiánya a gyermekkori cukorbetegséget jellemzi. A felnőttkori cukorbetegségben az inzulin nem hat megfelelően, termelésének fokozott igénye kimeríti az inzulint termelő sejteket, és végső soron itt is bekövetkezik a teljes inzulinhiány. A gyermekkori állapot megoldása az azonnali inzulinadás, a felnőttkor cukorbetegség tablettás kezelést is lehetővé tesz.

A kezelés célja az emelkedett vércukorszint normalizálása, természetesen a túlzottan alacsony értékek elkerülésével. A tartósan magasabb vércukorszint felelős a cukorbetegség szövődményeiért, elsősorban a vaksághoz vezető szem-, a veseelégtelenségig fajuló vese- és az idegrendszeri problémákért.

A kezelés lényeges eleme a megfelelő életmód kialakítása (fizikai aktivitás, diéta), a tablettás kezelés elindítása, formájának meghatározása, az inzulinkezelés bevezetése és vezérlése. Mindezt úgy kell tennünk, hogy a beteg életminősége a lehető legkevésbé romoljon, élettevékenységét, napi munkáját végezhesse.

A cukorbetegséget gyakran kísérő elhízás, magas vérnyomás, és az emelkedett vérzsír-értékek komplex kezelést igényelnek.

Mindehhez készségesen nyújtunk segítséget.