/ Szakrendelés /

Bőrgyógyászat

A bőr testünk legkiterjedtebb szerve, amelynek betegségei sokszor nemcsak magát a bőrt érintik, hiszen a bőrelváltozások gyakran valami más zavarnak a megjelenési formái, illetve érzelmi, pszichológiai okok is állhatnak a háttérben. Rendelésünkön számos bőrbetegség vizsgálatát és kezelését végezzük.

Világszerte emelkedik a bőrgyógyászati daganatos megbetegedések száma is, és ez sajnos Magyarországon is így van. Az anyajegyes panasszal érkező betegek bőrelváltozásait szabad szemmel és speciális műszerrel – dermatoszkóppal – ellenőrizzük, a szemölcsöket, bőrnövedékeket égetjük vagy fagyasztjuk, hiszen a drogériákban kapható szemölcsirtók legtöbbször csak ideiglenes megoldást jelentenek a problémára. Teljes gyógyulás csak a szemölcs eltávolítása után várható.

Ha egy anyajegy esztétikai problémát jelent, esztétikai anyajegy-eltávolító műtétet végzünk, de ezt is mindig követi a szövettani vizsgálat. Egy normál méretű, szabályos anyajegy sebészi eltávolítása többnyire nem tart tovább tíz percnél. A műtét előkészítésével és lezárásával együtt – egyetlen anyajegy eltávolítása esetén – az egész operáció maximum 20-30 percet vesz igénybe. Ez az időtartam abban az esetben lehet ennél hosszabb (fél- vagy akár egyórás), ha például lebenyt is kell forgatni. Az eltávolított bőrdarabot – a megfelelő esztétikai eredmény elérése érdekében – ilyenkor egy másik bőrlebennyel pótoljuk. Erre azért van szükség, mert a szikével történő egyszerű kimetszés az esetek egy részében nem adna esztétikailag is megfelelő eredményt. Ez jellemző például az arcon vagy a homlokon végzett beavatkozásokra.

Ezt a fajta operációt az Istenhegyi Klinika gyakorlatában plasztikai sebész végzi, a bőrgyógyászok feladata ugyanis az esetleges rosszindulatú vagy gyanús elváltozások műtét előtti kiszűrése és az úgynevezett biztonsági zóna meghatározása (ez a zóna garantálja, hogy az anyajegyet teljes mértékben kimetsszük).