/ Szakrendelés /

Fül-orr-gégészet

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során kizárandó, illetve ellenőrizendő leggyakoribb elváltozások között említhetők a daganatos megbetegedések, a szénanátha, a hallószervvel kapcsolatos eltérések, a fülzúgás, a reflux, a gócbetegségek és például a horkolás is.

A megelőzés (prevenció), a kóros elváltozások időbeni felismerése egészséges és harmonikus életünk szempontjából alapvető fontosságú, ebben a fül-orr-gégészeti szakrendelésnek fontos szerepe van!

Milyen betegségeket, elváltozásokat vizsgálunk?

Fül-orr-gégészeti rákszűrés
Különösen fontos az időnkénti ellenőrzés a dohányzók, a rendszeresen alkoholt fogyasztók számára. Magyarország azok közé az országok közé tartozik, ahol a gégerák és a garati rák előfordulási gyakorisága a legmagasabb a világon.

A légúti allergiások fül-orr-gégészeti szűrése
Nagyon fontos az éves fül-orr-gégészeti kontroll: ki kell zárni az esetlegesen társuló és más kezelést is igénylő betegségeket (pl. orrpolip, orrsövényferdülés, daganatos elváltozás, túltengő orrkagyló).

Hallószervi eltérésekkel, fülzúgással kapcsolatos fül-orr-gégészeti szűrés
A megnövekedett zajterhelés, a stressz, a helytelen táplálkozás okozta érelváltozások miatt emelkedik a hallószervi betegek, a fülzúgásban szenvedők, a hallókészüléket viselők száma.

Reflux fül-orr-gégészeti szűrése
A gyomor-nyelőcső reflux (felnőtteknél gyakoribb, de gyerekeknél sem ritka betegség) esetén a gyomortartalom a nyelőcsőbe és akár a szájüregbe, a légutakba jut, ahol elváltozásokat okozhat. A betegség követése során alapvető a fül-orr-gégész szerepe.

Fül-orr-gégészeti góckeresés
A fül-orr-gégészeti szűrés témakörének a teljesség igénye nélküli áttekintése során célszerű beszélni az ún. gócproblémák (például az ízületek, a szív, a húgy-ivari szervek gyulladásai, akár még a termékenységi zavarok is, a hajhullás, a köhögés, a testhőmérséklet tartós eltérései, a bőrelváltozások) esetén végzett fül-orr-gégészeti vizsgálatról is.

Horkolással kapcsolatos fül-orr-gégészeti szűrés:
Rendszeres horkolás esetén – ami komoly betegség, alvásfüggő légzészavar tünete lehet – a fül-orr-gégészeti szűrés és az esetleges további alvásdiagnosztikai vizsgálat sok támpontot ad a terápiához. A légzésmegszűnések alatti alacsony oxigénszint hosszú távon szív-, tüdőbetegséghez, magas vérnyomáshoz, memóriazavarhoz, potenciazavarhoz, sőt hirtelen halálhoz is vezethet. Az alvásfüggő légzészavarnak fül-orr-gégészeti területen jelentkező szűkület is lehet a hátterében.

„Ha nem szánunk időt arra, hogy irányítsuk az életünket, az élet fog irányítani bennünket.”
(Julio Melara)