/ Specialitások /

Vizelettartási zavarok lézeres kezelése

Magyarországon több tízezer nő életét keseríti meg az akaratlan vizeletvesztés. Míg évekkel ezelőtt a hölgyek kénytelenek voltak ezzel megtanulni együtt élni, esetleg „kés alá feküdni”, hogy műtéttel orvosolják a problémát, ma már nincs erre szükség!

A modern, lézeres gyógyászati eszközök gyors fejlődésének köszönhetően ma már a hölgyek rendelkezésére áll az a lézeres kezelés, amely az akaratlan vizeletvesztés okát – a hólyagsérvet – szünteti meg. Ez a terápia sem vágással, sem fájdalommal nem jár – így sem altatásra, sem kórházi bentfekvésre, sem utókezelésre nincsen szükség -, mindemellett gyors és tartós hatású.

Ki alkalmas a lézeres kezelésre?

A lézeres terápia az akaratlan vizeletvesztés leggyakoribb fajtáját, a stressz inkontinenciát gyógyítja. Ennek hátterében eredendően a terhesség és a szülés közben erősen igénybe vett  kötőszövet megnyúlása áll, ám maga a zavar gyakran csak később, a változókor idején, az akkor bekövetkező élettani változások, a szövetek további lazulásának hatására jelentkezik. A túlsúly és a nehéz fizikai munka általában csak tovább ront a helyzeten.

A kezelésre minden olyan hölgy alkalmas – méghozzá életkortól függetlenül – akinél a hólyagsérv kimutatható – márpedig ez a hozzánk forduló hölgyek több mint 90%-ánál így van.

Hogyan zajlik a lézeres terápia?

A lézeres terápiát minden esetben orvosi konzultáció és nőgyógyászati vizsgálat előzi meg, amely során egyértelműen megállapításra kerül, hogy az illető esetében az akaratlan vizeletvesztés okai közt kimutatható-e a hólyagsérv, azaz megállapítjuk a kezelésre való alkalmasságot.

Pácienseinket tapasztalt endokrinológus-nőgyógyász szakorvosunk, dr. Balogh Illés fogadja, majd egy konzultáció és orvosi vizsgálat következik, melynek során során orvosunk megállapítja a kezelésre való alkalmasságot.

Amennyiben páciensünk a kezelés mellett dönt, az első lézeres beavatkozást azonnal el lehet végezni. A lézerterápia egy speciális, kifejezetten erre a célra kifejlesztett modern CO2 lézerrel működő készülékkel történik.

A teljesen fájdalmatlan kezelés után páciensünk hazamehet. 3-4 hét elteltével javasolt a második kezelés elvégzése, további 3-4 hét múlva pedig adunk egy harmadik kezelést is. Egy-egy kezelés időtartama kb. 20-30 perc. Bár a szövetek regenerációjához több hét szükséges, a lézeres kezelés hatására már az első alkalom után megnő a környező kötőszövet rugalmassága és támasztó ereje.

Enyhébb problémák esetén már az első egy-két kezelés nagymértékű javulással jár, sőt akár teljes gyógyulás is bekövetkezik, de súlyos inkontinencia panaszokkal érkező pácienseink esetében is nagymértékben csökken a vizeletcsepegés. A harmadik kezelés és a mintegy három hónapot igénybevevő teljes regenerációs folyamat után az esetek mintegy 94%-ában pácienseink maradéktalanul elégedettek az elért eredménnyel.

Mi történik a szövetekben a terápia során?

A lézeres kezelés termikus hatására megindul a kötőszövetek regenerálódása, fokozott kollagéntermelés mellett. A szövet megvastagszik, visszanyeri támasztó erejét, ezzel kiküszöböli a hólyagsérvet. Az okkal együtt a tünet, a vizeletcsepegés is megszűnik. Bár a kezelés a kötőszöveti réteg felmelegítésével jár együtt, de mivel itt nem találhatók idegvégződések, a terápia teljesen fájdalommentes.

A kezelést végző szakorvosunk

Dr. Balogh Illés nőgyógyász-endokrinológus 1989-ben szerzett szülész-nőgyógyász, majd 1993-ban endokrinológiai szakképesítést. Magyarországon az elsők között kezdte el a lézeres terápiát, így ezen a területen az egyik legtöbb tapasztalattal rendelkező szakorvos, nemzetközi konferenciákon ad elő és a média is gyakran kéri fel szakértőként a lézeres terápiával kapcsolatban.

Bejelentkezés, további felvilágosítás

Munkanapokon 9-17 óra között hívható közvetlen telefonszámunk: +36 30 480 2455

Munkaidőn kívüli bejelentkezéshez, visszahívás kéréséhez kérjük használja az alábbi űrlapot: