/ Specialitások / Endokrinológia /

Az elhízás komplex endokrinológiai kezelése

Rendszeresen mozog és számos fogyókúrás módszeren van már túl, mégsem sikerült testsúlyát csökkentenie? Úgy érzi, hiába a megfelelő életmód, Önnek ez sem segít a fogyásban? Ha erőfeszítései ellenére folyamatos kudarcok érik, érdemes az elhízás mögött meghúzódó hormonális, orvosi szóval endokrinológiai okokra is gondolni. Feltétlenül érdemes felkeresnie minket abban az esetben, ha úgy érzi, mindent megtett a jelenleginél alacsonyabb testsúly elérése érdekében, erőfeszítései azonban nem hoztak tartós eredményt.

A konzultációkat Dr. Balogh Illés, a terület egyik elismert szakembere tartja.

Milyen endokrinológiai okai lehetnek az elhízásnak?

Az elhízás hátterében többféle endokrinológiai ok is meghúzódhat. A legismertebbek:

  • a pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis)
  • a mellékvesekéreg túlműködése (Cushing-szindróma)
  • az inzulinrezisztencia – emellett egy összetett anyagcsere-zavar, a metabolikus szindróma is jelen lehet
  • nők esetében policisztás ovárium-szindróma (rövid nevén PCOS) okozhat további problémákat, például jelentős hízást a hastájékon

A kettes típusú cukorbetegség kockázata a két utóbbi tünetegyüttesnél magasabb az átlagosnál, ezért különösen ajánlott, hogy ne maradjanak éveken át kezeletlenül.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy alulműködésének tünetei sokfélék lehetnek (például étvágycsökkenés, folyamatos súlygyarapodás mellett), és oka is többféle lehet, például a pajzsmirigy krónikus gyulladása, a hormontermelés szabályozásának zavara vagy akár jódhiány is. A kezelés csak a kiváltó okok pontos feltárását követően kezdődhet meg.

Mellékvesekéreg-túlműködés

A jelentős has-, nyak- és arctájéki zsírlerakódással járó Cushing-szindróma oka a mellékvesekéreg kortizol nevű hormonjának túlzott termelődése. Ezt egyaránt okozhatja a mellékvesekéreg hormontermelő sejtjeinek kóros működése és a hormontermelés szabályozásának zavara. A kezelés célja minden esetben a termelődő hormonmennyiség normális szintjének beállítása.

Inzulinrezisztancia

Az inzulin nevű hormon egyik funkciója, hogy szabályozza a sejtek glükózfelvételét, amely energiát biztosít számukra. Inzulinrezisztencia esetén hiába van jelen a vérben a megfelelő mennyiségű glükóz, a sejtek nem tudják azt elegendő mennyiségben felvenni. Ezért éhezni fognak, és csak a normálisnál jóval magasabb inzulinszint mellett tudnak majd annyi glükózt felvenni, amennyire a megfelelő anyagcseréhez szükségük van. Az inzulinrezisztencia tünetei változatosak lehetnek, alacsonyabb cukortűrő képesség (csökkent glükóztolerancia) fennállásakor például gyakran alakul ki hasi elhízás.

Az inzulinrezisztencia általában genetikai okokra vezethető vissza, de állandósulásában az életmód is jelentős szerepet játszik. Változtatni ma még csak az utóbbin tudunk: a későbbi szövődmények – például a már említett kettes típusú cukorbetegség – elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy minél hamarabb nekiálljunk a számunkra ideális életmód kialakításának. Megfelelő mennyiségű mozgás, és változatos, feldolgozott szénhidrátokban minél szegényebb, zöldségekben és gyümölcsökben viszont minél gazdagabb étrend – nagyon röviden erre a kettőre lesz szükségünk.

Ha az életmódváltás önmagában nem bizonyul elegendőnek, akkor emellett gyógyszeres úton is elősegíthető a megfelelő inzulinszint beállítása.

Milyen lépésekből áll az elhízás endokrinológiai okainak vizsgálata?

Ahhoz, hogy fény derüljön a belső elválasztású mirigyek nem megfelelő működése miatt kialakult hormonális elváltozásokra, általános fizikális vizsgálatra és vérvételre (laborvizsgálatra) van szükség. A szükséges vérvizsgálatokat a szakorvos a fizikális vizsgálattal egybekötött konzultáció során határozza meg.

A fizikális vizsgálatok az általános vizsgálaton felül többnyire a testsúly, a testmagasság, a has- és a csípőkörfogat méréséből állnak.

Amennyiben az előzetes vizsgálat alapján Önnél gyaníthatóan endokrinológiai okokra vezethető vissza az elhízás, attól függően, hogy a panaszok alapján szakorvosunk melyik szerv kóros működésére gyanakszik, többféle hormon vérben mérhető szintjét is ellenőrizni kell.

Mellékvesekéreg-túlműködés esetén magas a vér kortizolszintje, emellett magas, vagy épp ellenkezőleg, alacsony az agyalapi mirigy kortizoltermelődést serkentő hormonjának, az adenokortikotróp hormonnak (ACTH) a koncentrációja. A férfi (androgén) hormonok szintje ugyancsak magas.

Az inzulinrezisztencia diagnózisa cukorterheléses vérvizsgálattal történik. Ennek során meghatározzuk nemcsak a vércukorszintet, hanem a vér inzulinszintjét is. A vizsgálat során az éhgyomri vérvétel után cukorterhelés következik, amikor a páciensvízben oldott szőlőcukrot iszik. Ezt követően különböző időpontokban, több alkalommal is sor kerül a vér cukor- és inzulinszintjének mérésére. A cukorterhelés előtt, illetve után mért vércukor- és inzulinértékekből már biztonsággal meghatározható, hogy Ön inzulinrezisztens-e vagy sem.

A kóros mértékű elhízás szövődményeinek diagnosztizálása

Szükség lehet a túlsúly által okozott szövődmények diagnosztizálására is. Ehhez belgyógyászati és ultrahangos vizsgálatot (nyaki és hasi ultrahang), a testzsír mérését (például CT-vel vagy MR-rel), valamint a különféle kísérő betegségek diagnosztikai vizsgálatait kell elvégezni.

Milyen lépésekből áll a hormonális eredetű elhízás kezelése?

Az endokrinológiai eredetű túlsúly sikeres kezeléséhez átfogó, a szervezet különféle életfolyamatait és ezek kölcsönhatásait egyaránt figyelembe vevő szemléletre van szükség. Endokrinológus szakembereink ezért szorosan együttműködnek klinikánk dietetikusaival.

A konzultációt követően olyan, személyre szabott életmód-program kialakítására teszünk javaslatot, amelynek része az ideális étrend összeállítása, a kellő mennyiségű mozgást biztosító edzésterv kialakítása, valamint a folyamatos kontroll, hogy az elért eredmények hosszabb távon is fenntarthatók legyenek. Ha úgy ítéljük meg, hogy gyógyszeres kezelésre is szüksége lenne, akkor Önnel egyeztetve ezt is beállítjuk. Ajánlott lehet továbbá pszichológus vagy coach igénybevétele is, aki megfelelő támogatást tud nyújtani a gyökeres életmódváltás végigviteléhez.