Medicina Egészségközpont
Főoldal/Szűrések/Melanomaszűrés
On-line bejelentkezés
(+36) 1 224 54 24

Melanomaszűrés

Szűrővizsgálatunk egyik fő célja, hogy időben felismerjük a bőrnek azokat az elváltozásait, amelyekből később esetleg melanoma alakulhat ki. Emellett a különféle típusú bőrrákok jelenlétét is megbízhatóan azonosítjuk.

A melanoma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú daganata, a bőrrák pedig a bőr saját sejtjeinek rosszindulatú daganatait jelenti.

A melanoma rendkívül rosszindulatú daganatfajta, amely jellemzően korán képez áttétet. Ezért ennél a daganatfajtánál különösen fontos a korai felismerés!

A bőrrákok ezzel szemben többnyire viszonylag lassan növekszenek, és nem egyformán veszélyesek: a laphámból kialakuló típusokra például jellemző, hogy idővel nyirokcsomóáttéteket is adhatnak. A hosszú távú életkilátásokat legkevésbé veszélyeztető típus az alapsejtes bőrrák.

A szűrővizsgálat

A szűrés konzultációval kezdődik, amelynek része a kórelőzmény felvétele, a napozási és fényvédelmi szokások, illetve az aktuális panaszok kikérdezése.

A bőrelváltozások szemmel történő, alapos szakorvosi vizsgálatát dermatoszkópos vizsgálattal egészítjük ki. A dermatoszkóp egy bőrre helyezhető, tízszeres nagyítású vizsgálóeszköz. Szakorvosunknak a bőrelváltozások és anyajegyek formája, szabályossága, szélei, a bőrből való előemelkedésük, pigmentszerkezetük és erezett voltuk ad nagyon sok információt. Az anyajegyek helye és jellege is fontos: meg kell állapítani, hogy ki vannak-e téve sérülés- és irritációveszélynek, illetve – pigmentszerkezetük révén – magukban hordozzák-e a rosszindulatú átalakulás lehetőségét.

A rosszindulatú elváltozások ezzel a módszerrel már egészen korán és megbízhatóan kiszűrhetők. Ezek – korai stádiumban felfedezve – akár teljes mértékben gyógyíthatók is. A melanomák esetében fontos például, hogy nem a daganat felszíni, hanem a mélységi kiterjedése a lényeges. Ha a tumort egy milliméternél kisebb mélységnél sikerül eltávolítani, akkor elégséges lehet egy egyszerű kimetszés is, ami végleges gyógyuláshoz vezethet.

A szemmel és dermatoszkóppal végzett szűrés egyértelmű választ ad arra, hogy szükség van-e a gyanúsnak ítélt bőrelváltozások eltávolítására. A vizsgálatot a szövettan teszi teljessé, amellyel teljes biztonsággal meghatározható a sejtek rossz-, avagy jóindulatúsága.

A konzultáció és a bőrvizsgálat együtt mindössze 20-30 percet vesz igénybe. A vizsgálatot megelőzően nem szükséges semmiféle előkészület. A vizsgálat után azonnal megkapja a szakorvosi leletet.

Milyen bőrelváltozásokból alakulhat ki melanoma?

Bár az anyajegyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak fekete-barna festékanyagot termelő sejteket, a melanoma nemcsak ezekből, hanem a korábban épnek látszó bőrből is kiindulhat. Sőt ez a gyakoribb eset: a melanomáknak körülbelül csak 30%-a alakul ki egy korábban már meglévő anyajegyből. Ebből következően minden olyan bőrelváltozásra oda kell figyelni, amely szokatlan viselkedést mutat!

Ha a bőr otthoni önvizsgálata során rövid időn belül – néhány hét leforgása alatt – jelentős változást tapasztal egy-egy bőrfelszíni képlet vagy anyajegy színében, felszínében vagy formájában, akkor tanácsos minél hamarabb felkeresnie szakrendelésünket! Ezt abban az esetben is érdemes megtennie, ha egy bőrképlet vagy anyajegy megsérült, illetve szubjektív panaszokat okoz.

Hogyan történik egy bőrelváltozás, illetve anyajegy eltávolítása?

Ez minden esetben sebészi megoldást jelent a szakma szabályai szerint, szövettani vizsgálattal kiegészítve. Ha egy anyajegyben szerkezeti, illetve pigmentációs eltérés látható, vagy ha felmerül a rosszindulatú elváltozás lehetősége, akkor mindenképpen szükség van a sebészi úton történő eltávolításra.

A szabálytalanságot mutató anyajegyek eltávolítása történhet megelőző céllal, illetve már gyógyító, terápiás céllal is. A jóindulatú elváltozások ugyancsak eltávolíthatók, amennyiben esztétikailag zavarók, vagy ha irritáció- és sérülésveszélynek kitett helyen vannak. A műtét az Istenhegyi Klinikán is elvégezhető, a szakmaiság és az esztétikai irányelvek maximális figyelembevételével.

Minden esetben fontos a szövettan, ami pontos diagnózist ad, és a további terápia szükségességét is meghatározza. A sebészi beavatkozást követően alapvető fontosságúak a rendszeresen, általában évente-kétévente elvégzett kontrollvizsgálatok.

A kontrollvizsgálatok gyakorisága függ az egyéni és családi kórelőzménytől, a napozási szokásoktól, a bőrtípustól, az anyajegyek számától és az esetleges diszplasztikus elváltozások mennyiségétől. Bármilyen szubjektív panasz, illetve a bőrképletek színében, nagyságában és formájában rövid idő alatt bekövetkező változás azonnali kontrollt tesz szükségessé!

Megosztás

Áraink

Szakorvosi vizsgálat25.000 Ft
Szakorvosi kontroll20.000 Ft
Anyajegy szűrés22.000 Ft
Rádiófrekvenciás izzadásgátlás terápia (3 kezelés árát tartalmazza)300.000 Ft
Szakorvosi vizsgálat25.000 Ft
Szakorvosi kontroll20.000 Ft
Szakorvosi konzultáció14.000 Ft
Szakorvosi sebkezelés12.000 Ft
CO2 kezelés, 10 alkalmas bérlet100.000 Ft
Lágylézer kezelés10.000 Ft
Lágylézer kezelés 10 alkalmas bérlet80.000 Ft
Lökéshullám kezelés15.000 Ft
Lökéshullám kezelés 5 alkalmas bérlet60.000 Ft
Asszisztensi kezelések
Asszisztensi sebkezelés7.000 Ft
Podiáter tevékenység8.000 Ft

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Kapcsolódó háttéranyagaink

Go to Top