Medicina Egészségközpont
Főoldal/Szűrések/Gyomortükrözés
On-line bejelentkezés
(+36) 1 224 54 24

Gyomortükrözés

Abban az esetben, ha Önnél bármilyen gyomorpanasz lép fel, érdemes minél hamarabb kivizsgáltatnia magát a komolyabb problémák – gyomorfekély, gyomorrák – kialakulásának biztos elkerülése érdekében! Klinikánkon elsőként egy komplex gasztroenterológiai állapotfelmérést javaslunk az Ön számára, amely során részletesen kikérdezzük Önt a tüneteiről, korábbi kórelőzményeiről, illetve családja kórtörténetéről. Ezt követően általános gasztroenterológiai vizsgálatot, valamint egy részletes hasi ultrahangvizsgálatot is elvégzünk, s ezen vizsgálatok eredményei alapján teszünk javaslatot a gyomor, illetve a vastagbél tükrözéses (endoszkópos) vizsgálatára.

Mi a gyomorbetegségek leggyakoribb oka?

A gyomorbetegségek körülbelül 80 százalékának hátterében a Helicobacter pylori néven ismert baktériummal történt idült fertőzés áll fenn. A baktérium tartós jelenléte elősegíti az idült gyomornyálkahártya-gyulladás kialakulását, mely a nyálkahártyát károsító agresszív tényezők fokozott képződését (például savtúltengés), majd a védőréteg károsodását okozza. Ez elősegíti a nyombél- vagy a gyomorfekély, a későbbiekben pedig a gyomorrák kialakulását. Mindezek miatt ha igazoljuk a kórokozó jelenlétét, akkor a teljes kiirtására kell törekedni: a baktérium kimutatására a gyomortükrözés során vett biopszia szövettani vizsgálata a legbiztosabb módszer.

A gyomorbetegségek másik gyakori oka a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt gyakran, a betegségek és tünetek széles körében alkalmazott nem szteroid gyulladáscsökkenők (NSAID) hosszabb távú szedése. Ennek hatására baktériumfertőzés nélkül is kialakulhat gyomorvérzés vagy gyomorfekély, az erre utaló tünetek jelentkezésekor ezért azonnal fel kell függeszteni a gyógyszerszedést. Ha Ön a Helicobacter pylori fertőzés jelenléte mellett szedi ezt a gyógyszertípust, akkor a gyomornyálkahártya károsodása az átlagosnál gyorsabban is kialakulhat és súlyosabb is lehet.

Mikor van szükség gyomortükrözésre?

Szükség van a vizsgálatra, ha az alábbi tünetek jelentkeznek Önnél:

 • jelentős fogyás vagy étvágycsökkenés,
 • nyelési zavarok,
 • régóta fennálló hányinger és hányás,
 • ételundor,
 • vérzés (fekete széklet, vérhányás),
 • bármilyen gyomorürülési zavar,
 • vashiányos vérszegénység,
 • régóta fennálló felső hasi fájdalmak,
 • májbetegség,
 • gyomorégés.

50 éves kor felett már akkor is javasolt a vizsgálat, ha a fenti tünetek közül mindössze csak egy van jelen!

Gyomortükrözésre van szükség azokban az esetekben is, ha a már kipróbált gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, s a tünetek továbbra is fennállnak.

Amennyiben Ön bármelyik fenti tünetet tapasztalja, feltétlenül ajánljuk, hogy jelentkezzen komplex gasztroenterológiai állapotfelmérésünkre, amelynek eredménye alapján szakorvosunk javaslatot tud tenni az Ön gyomrának további, akár tükrözéssel történő vizsgálatára!

Mi a gyomortükrözés célja?

A gyomortükrözés jelenleg a nyelőcső, a gyomor és a nyombél legelterjedtebb és legkorszerűbb vizsgáló eljárása, amellyel teljesen pontos képet kapunk az említett emésztő-szervrendszeri területek nyálkahártyáinak állapotáról.

A gyomortükrözés célja e szervek betegségeinek felismerése, a pontos diagnosztikához szükséges minták vétele (amennyiben ez lehetséges), valamint a kialakult betegségek endoszkópos ellátása.

Mi előzi meg a gyomortükrözést?

A beavatkozást éhgyomorra végezzük el. A vizsgálatot megelőzően 6 órával már folyadékot sem szabad fogyasztania. Dohányoznia ugyancsak nem szabad, ez ugyanis serkenti a nyálkahártyák nedveinek termelődését, emellett fokozza a köhögési ingert is, ami jelentősen növeli a vizsgálat kellemetlenségét.

A garatreflex kiiktatása céljából lidokainos érzéstelenítő spray-t használunk. Ezen kívül általában nincs szükség további fájdalomcsillapítóra vagy nyugtató adására. A vizsgálat fájdalommentes, de kellemetlen. A kellemetlenséget az endoszkóp lenyelése, az alkalmanként fellépő öklendezés és a fokozott nyálelválasztás okozza. Az endoszkóp gyomorba történő levezetése után a kellemetlenség általában csökken.

Abban az esetben, ha Ön vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló, esetleg a vérlemezkék összecsapzódását gátló gyógyszert szed, feltétlenül ezt jelezze az elővizsgálat során! Ezekben az esetekben fokozott odafigyelés, egyes gyógyszerek esetleges átmeneti felfüggesztése és más gyógyszerre váltás válhat szükségessé a biopszia vétele vagy egyéb endoszkópos beavatkozások (például polipeltávolítás) előtt.

Mennyi ideig tart a gyomortükrözés?

A vizsgálat rövid időt, mindössze 3-5 percet vesz csak igénybe. Ennyi idő alatt a nyelőcső, a gyomor és a nyombél teljes nyálkahártya-felülete feltérképezhető, az ott talált elváltozásokból pedig minta vehető. Amennyiben polipeltávolításra is sor kerül, a vizsgálat valamennyivel tovább tarthat, mint 5 perc.

Mire figyeljen a vizsgálat közben?

Az endoszkóp levezetése közben azt javasoljuk, hogy Ön a légzésére koncentráljon, azt figyelje. Lélegezzen minél nyugodtabban és egyenletesebben. Minél ellazultabb, annál kisebb kellemetlenséggel jár együtt a vizsgálat.

Van-e lehetőségem a vizsgálatnak altatásban történő elvégzésére?

A vizsgálatot általában altatás nélkül végezzük, hiszen mindössze egy 3-5 perces beavatkozásról van szó, amely az esetek döntő többségében csak kellemetlenséggel jár.

Abban az esetben, ha Ön ezt külön kéri tőlünk, lehetőséget adunk az altatásban történő vizsgálatra is. Ez az alábbi előzetes vizsgálatok elvégzését teszi szükségessé, amelynek során megbizonyosodunk róla, hogy az Ön szervezete alkalmas az altatásban történő vizsgálatra:

 • belgyógyászati szakvizsgálat, amelynek során ellenőrizzük, hogy Önnél fennáll-e olyan belgyógyászati betegség, amely előzetes gyógyítást, gyógyszer beállítást, vagy átállítást tesz szükségessé. Ennek a vizsgálatnak része az ön által szedett gyógyszerek pontos áttekintése.
 • friss EKG és laborvizsgálatok, valamint egy évnél nem régebbi mellkas RTG lelet.
 • aneszteziológiai szakvizsgálat, amelynek során ellenőrizzük, hogy nincs-e jelen valamilyen, az altatást akadályozó betegség.

Megosztás

Áraink

Szakorvosi vizsgálat25.000 Ft
Szakorvosi kontroll20.000 Ft
Szakorvosi konzultáció14.000 Ft
Gastroszkópia (gyomortükrözés)39.000 Ft
Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés)59.000 Ft
Altatás20.000 Ft
Bódítás10.000 Ft
Gastroszkópia (gyomortükrözés) + Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés)95.000 Ft
Gastroszkópia (gyomortükrözés) + Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) altatásban135.000 Ft
Polypectomia első8.000 Ft / db
Polypectomia továbbiak4.000 Ft / db
Szövettan11.000 Ft / db

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Specialitásaink

Go to Top