/ Szűrések /

Vastagbélrákszűrés – kolonoszkópia

50 év felett tünetmentesen is mindenki számára javasolt a vastagbéltükrözésen való részvétel, ez a legbiztosabb módja ugyanis annak, hogy megelőzhető legyen a vastagbélrák lassú, sokáig gyakran teljesen észrevétlen kialakulása. A vizsgálattól sokan a vele járó kellemetlenségek miatt tartanak, de ha egy valóban gyakorlott, sokéves rutinnal rendelkező szakemberrel végeztetjük a tükrözést, akkor altatás nélkül sem lesz mindez annyira kényelmetlen. Klinikánkon épp ilyen szakember vizsgálja Önt, ha pedig úgy dönt, hogy semmit nem szeretne érzékelni a tükrözésből, akkor ezt kérésére altatásban végezzük el.

A vastagbélrák jellegzetessége, hogy sokáig semmilyen tünetet nem okoz, holott már egy ideje jelen van a szervezetben. A vastagbéltükrözésre épp emiatt van szükség: könnyen felismerhetővé válik az esetlegesen már kialakult daganat, és ami még fontosabb, felismerhetővé válnak azok az apró nyálkahártya-kinövések – orvosi szakkifejezéssel polipok – is, amelyek a vastagbélrák megelőző állapotainak tekinthetőek. Sőt, a tükrözéssel nemcsak felismerhetőek, hanem egyben el is távolíthatóak ezek a kinövések, így szinte teljesen biztossá tehető, hogy a következő öt évben nem alakul ki Önnél a vastagbél daganatos megbetegedése.
Vastagbélrák

Kinek és milyen életkorban ajánlott a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)?

Fiatal korban – 40 éves kor alatt – akkor ajánlott, ha:

 • felmerül Önnél a gyulladásos bélbetegség gyanúja,
 • vagy ha a családi kórtörténete alapján felvetődik, hogy az Ön esetében magas a vastagbél polipjainak fiatal korban történő megjelenésének kockázata.

40 éves kor felett:

 • ajánlott abban az esetben, ha Ön bármilyen, a gyomrát vagy a bélrendszerét érintő tünetet tapasztal, illetve ha a családjában a daganatos betegségek, különösen a vastagbél daganatos betegsége már előfordult.

50 éves kor felett pedig:

 • mindenki számára ajánlott, akkor is, ha Ön teljesen tünetmentes.

Mi előzi meg a vastagbéltükrözést?

A vastagbéltükrözést ideális esetben – az Ön biztonsága érdekében – egy komplex gasztroenterológiai állapotfelmérés előzi meg. Ennek során felmérjük az Ön általános belgyógyászati státuszát, és javaslatot teszünk a vizsgálat elvégzésére. Ez az állapotfelmérés több okból is nagyon fontos:

 • a hasi ultrahangvizsgálatoknak köszönhetően fény derülhet a korábban észre nem vett eltérésekre,
 • megállapítható, ha Önnél egyelőre nem javasolt a kolonoszkópia elvégzése,
 • ha valamilyen okból kifolyólag nem javasolt a vizsgálat, meghatározzuk azt is, hogy milyen kezelésre van szüksége ahhoz, hogy később elvégezhető legyen a kolonoszkópia (például: a vércukorszint vagy a vérnyomás értékeinek megfelelő beállítása),
 • meghatározható, hogy az Ön esetében végezhető-e altatás, vagy sem.

A komplex gasztroenterológiai állapotfelmérés elengedhetetlen ahhoz, hogy Ön a legnagyobb biztonságban legyen a vastagbéltükrözés során. Az előzetes állapotfelmérés egyben személyre szabott feltételeket teremt számunkra a vizsgálat elvégzéséhez, amely így fogja a legkevesebb kellemetlenséget okozni az Ön számára.

Érdemes-e altatásban végeztetnie a vizsgálatot?

Ez teljes mértékben az Ön döntésén múlik. Ha a szervezete alkalmas az altatásban történő vizsgálatra – például: nincsen Önnél jelen semmilyen szív- és érrendszeri probléma – akkor kérheti a vizsgálat altatásban történő elvégzését, amely így semmilyen kellemetlenséget nem fog okozni Önnek.

Az altatásban végzett vizsgálat előnyei:

 • Ön egyáltalán nem fog érezni semmit, még egy enyhe kellemetlenséget sem,
 • egy kicsivel rövidebb ideig tart a vizsgálat, mint altatás nélkül.

Az altatás elvégzésének alapvető feltételei:

 • aneszteziológiai szakvizsgálat, amelynek során ellenőrizzük, hogy nincs-e jelen valamilyen, az altatást akadályozó betegség,
 • ennek részeként kerül elvégzésre egy EKG-vizsgálat,
 • belgyógyászati szakvizsgálat, amelynek során ellenőrizzük például azt, hogy Önnél nincs-e jelen cukorbetegség, bármilyen más anyagcsere-betegség vagy magas vérnyomás,
 • ennek részeként az általános laborvizsgálatok is elvégzésre kerülnek,
 • a belgyógyászati állapot előzetes rendezése azokban az esetekben, ha ezek vagy egyéb más betegségek fennállnak,
 • az Ön által szedett gyógyszerek részletes áttekintése.

Annak ellenére, hogy a vizsgálat valóban együtt járhat bizonyos kellemetlenségekkel, esetleg átmeneti fájdalommal, nem feltétlenül van szükség a teljes altatásra. Klinikánk gasztroenterológusainak évtizedes rutinja van ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzésében, az említett kellemetlenségek így jelentősen csökkenthetők akkor is, ha Ön sem altatást, sem pedig bódítást nem kér. (A bódítás valamivel enyhébb, mint az altatás, ehhez azonban ugyanúgy aneszteziológus szakember jelenlétére és a fent felsorolt vizsgálatok előzetes elvégzésére van szükség.)

Az altatás (illetve bódítás) nélkül végzett vizsgálat előnyei:

 • Ön a saját autójával jöhet, és ezzel is mehet haza a vizsgálatról,
 • akkor sem kell kísérőt hoznia, ha tömegközlekedéssel jön,
 • nem jelentkezik a vizsgálatot követően semmilyen tompaság, vagy bódultság.

Kolonoszkópia

Mennyi időt vesz igénybe a vastagbéltükrözés?

A tükrözést megelőzően Önnek ki kell töltenie a beleegyező nyilatkozatokat, majd ezt követően kerül sor magára a vizsgálatra.

 • Ha Önnél nincs jelen gyulladásos bélbetegség, és nincsenek jelen olyan polipok sem, amelyeket el kell távolítani a beavatkozás során, akkor a vastagbéltükrözés nem tart tovább, mint maximum 30 perc.
 • Abban az esetben, ha gyulladásos bélbetegséget diagnosztizáltunk, és emiatt a vékonybelet is mindenképp át kell vizsgálni, akkor a vizsgálat 30 percnél valamivel tovább tart.
 • Ha polipeltávolításra is sor kerül, akkor szintén hosszabb időre van szükség, fél óránál azonban ebben az esetben sem lesz jelentősebben hosszabb a vizsgálat.
 • Ha Ön altatást is kér, akkor a teljes vizsgálat összesen egy órát vesz igénybe.

Mi történik a vastagbéltükrözést követően?

 • A vizsgálat után megfigyelésre is szükség van, arra az esetre, ha Önnél bármiféle komplikáció lépne fel. Ha Ön nem kért altatást, akkor nagyjából egy óra múlva hazamehet. Altatás után ennél tovább, nagyjából két óráig tart a megfigyeléses időszak, melynek során az altatóorvos és a gasztroenterológus is ellenőrző vizsgálatot végez. Ön ezután csak kísérővel távozhat, autót pedig 24 órán keresztül nem vezethet.

Altatás (illetve bódítás) nélkül tehát összesen két órát fog klinikánkon tölteni, altatás (illetve bódítás) esetén pedig összesen nagyjából három órát.

Mennyibe kerül a kolonoszkópia?

Ma Magyarországon csak egyértelmű tünetek, vastagbélpanaszok esetén TB-támogatott a kolonoszkópiás vizsgálat. Ekkor azonban gyakran már csak a rákos elváltozást tudjuk kimutatni, vagyis nem profitálhatunk abból, hogy ez az eszköz szűrővizsgálatra, sőt a rákmegelőző állapotnak számító polipok eltávolításával megelőzésre is alkalmas.

A szűrővizsgálati jelleggel végzett kolonoszkópiás szűrés árát a kolonoszkópia és az altatás árának összege adja, ezek aktuális áráról árlistánkban tájékozódhat. A vastagbéltükrözést szükségszerűen megelőzi egy szakorvosi kivizsgálás és konzultáció, melynek díja szintén az árlistánkban található.

Ha a tükrözés során polipeltávolítás is történik (amire az esély kb. 25-30%), abban az esetben plusz költséget számolunk fel, amelynek ára megtalálható árlistánkban. A leszedett polipokat kötelezőn szövettani vizsgálatra kell küldenünk,  vagy ugyanennyibe kerül, ha gyanús területről szövettani mintát veszünk vizsgálathoz. Tekintettel arra, hogy egy kolonszkópia során 3 polipnál többet nem szoktunk eltávolítani, a teljes felmerülő opcionális plusz költség maximum 30-40 000 Ft lehet.

Bejelentkezés

Bejelentkezéshez kérhet időpontot on-line űrlapunk kitöltésével ide kattintva.

Nyitvatartási időben hívhatja telefonszámunkat, ahol recepciónkkal azonnal tud Önnek alkalmas időpontot foglalni: Elérhetőségeink