/ Szűrések /

CervicLife HPV és méhnyakrák szűrés

A méhnyakrák elméletileg 100%-ban megelőzhető, de még napjainkban is évente 400-500 nő hal meg méhnyakrákban Magyarországon, és sajnos a rendszeres citológiai vizsgálat sem jelent teljes védelmet. A méhnyakrák ugyanis az esetek 24-32%-ában* olyan nőknél alakul ki, akik előzőleg jártak citológiai vizsgálaton alapuló nőgyógyászati szűrésre, és negatív eredménnyel rendelkeztek!

Mi ennek az oka?

  • A citológiai vizsgálat megbízhatóságának egyik legfontosabb korlátja a mintavétel. Ha a kenet nem tartalmazza a daganatos elfajulásnak (burjánzásnak) indult sejteket, akkor a mintát a laboratórium negatívnak fogja értékelni.
  • Régóta tudjuk, hogy a HPV (humán papilloma vírus) fertőzés és a méhnyakrák kialakulása között összefüggés van, de az elmúlt évek tudományos vizsgálatainak eredményei egyértelműen bizonyították, hogy a méhnyakrákos esetek több mint 95%-át a HPV vírus magas kockázatú típusaival (hrHPV) való tartós fertőzöttség okozza. A citológiai vizsgálat nem mutatja ki a HPV vírust, csak a fertőzöttségre utaló sejtelváltozásokból következtet annak fennállására. Feltéve, hogy ezek a jelek már megjelentek, és a megfelelő helyről vették a kenetet…

Megoldás: CervicLife HPV és méhnyakrák szűrés

A klinikánkon elérhető CervicLife olyan kombinált szűrővizsgálat, amely a lehető legkevesebb szubjektív elemet (hibalehetőséget) tartalmazza, és a méhnyakrák kialakulásának okát, ­ a HPV fertőzöttséget ­ is vizsgálja.

A CervicLife szűrés elemei

1. HPV szűrés (DNS vizsgálaton alapuló hrHPV kimutatás)

14 magas kockázatú HPV kimutatása és a HPV 16/18 azonosítása citológiai mintából a legmodernebb cobas® 4800 teszttel

2. Citológia (A citológiai kenet mikroszkópos patológiai vizsgálata)

Hagyományos citológiai vizsgálat az ország egyik legnagyobb nőgyógyászati citológiai laboratóriumában

3. Biomarker vizsgálat abban az esetben, ha a citopatológus szakorvos indokoltnak látja, ami az esetek 3-4%-ában kerül sor (Progresszív rákmegelőző állapot kimutatás)

p16 és Ki67 biomarker fehérjék kimutatása citológiai mintából CINtec® PLUS teszttel

A CervicLife szűrés előnyei

  • A hrHPV kimutatás segítségével kiszűri azt a 30%-nyi beteget, akik fokozottan veszélyeztetettek a méhnyakrák szempontjából – negatív citológiai leletük ellenére.
  • A magas kockázatú hrHPV vírusokat a méhnyakról levett mintából a kenetvétel helyétől függetlenül kimutatja, tehát nincs mintavételi hibalehetőség. Ezen belül külön jelzi a teszt, ha a legmagasabb kockázatú (16-os vagy 18-as típusú) hrHPV jelen van a mintában.
  • A HPV kimutatás a legmodernebb, PCR alapú DNS vizsgálaton alapul, teljesen automatizált, tehát objektív.
  • A mintavételi eljárás nem különbözik a sejtkenet mintavételtől, tehát nem jár plusz kellemetlenséggel.
  • Az alkalmazott biomarkerek segítségével pontosan kimutatja, hogy a méhnyakrák kialakulásának folyamata melyik stádiumnál tart. Ennek terápiás következménye van: a teszt egyértelműen jelzi, hogy szükség van-e sebészeti beavatkozásra (szövettani mintavétel) vagy sem. A gyermeket tervező nők esetében fontos ugyanis a méhszáj/méhnyak épsége a magzat egészséges kihordásához, így az ő esetükben különösen lényeges, hogy csak indokolt esetben történjen sebészeti beavatkozás.
  • A CervicLife teszt tehát nem csak azt mondja meg, hogy van-e hrHPV fertőzés (erre ugyanis más HPV tesztek is képesek), hanem a további vizsgálat alapján azt is pontosan meghatározza, hogy a tesztet követően mikor, milyen vizsgálatok és beavatkozások szükségesek.
  • A citológiai vizsgálat emellett segít kiszűrni azt a néhány százaléknyi esetet is, amikor a méhnyakrák kialakulásának hátterében nem a HPV fertőzés áll, erre ugyanis a nőgyógyászati citológiánál pontosabb vizsgálat egyelőre nincsen.

Maximális biztonság

A CervicLife méhnyakrák szűrés segítségével a méhnyakrák valóban megelőzhető! A CervicLife teszt negatív predikciós értéke 99,92%*, ami azt jelenti, hogy negatív teszt esetén a páciens esélye a CIN3 rákmegelőző állapot kialakulására az elkövetkező 5 évben mindössze 0,08%.

Mennyibe kerül a CervicLife szűrés?

Klinikánkon a CervicLife HPV és méhnyakrákszűrés ára országosan is a legkedvezőbbek között van. A CervicLife vizsgálat ára megtalálható árlistánkban, a Nőgyógyászat szekcióban. A feltüntetett ár tartalmazza a kenetvételt és a levett kenet fentiekben részletezett vizsgálatát. Az ár nem tartalmaz részletes nőgyógyászati vizsgálatot!