/ Szakrendelés / Sebészet /

Női vizelettartási zavarok (hüvelyi inkontinencia) kezelése szalagplasztikával

A stressz inkontinencia során köhögéskor, erőlködéskor, tüsszentéskor vagy épp nehezebb tárgyak megemelésekor kis mennyiségű vizelet távozik önkéntelenül a húgyhólyagból. A probléma nemcsak középkorúaknál, hanem már fiatalabb korban is megjelenhet, például az első vagy a második szülést követően. A hüvelyi stressz inkontinencia hatékony kezelésére az egyik lehetséges megoldás a szalagplasztika, amellyel az esetek 85%-ában tartósan megszüntethetőek a kellemetlen tünetek.

A stressz inkontinencia többféle módon is kezelhető, és a tünetek súlyosságának függvényében kell mérlegelni, hogy melyik terápiás módszert választjuk. Ha a tünetek enyhébbek, akkor akár a kismedence izomzatának megerősítését szolgáló intim torna is segíthet, máskor azonban ez a módszer már nem elég hatékony. Ilyenkor jelentenek hatékony megoldást az intimlézeres kezelések, illetve a hüvelyi inkontinencia szalagplasztikával történő műtéti kezelései.

Mennyire érhető el hatékony, végleges megoldás a szalagplasztikával?

A szalagplasztika az esetek 85%-ában megszünteti a stressz inkontinenciát. Az elmúlt 15 év orvosi tapasztalatai alapján a beavatkozások hatása tartós, jó eséllyel egész életre szól.

Hogyan zajlik a szalagplasztika?

A hüvelyfalon ejtett apró metszésen keresztül egy polipropilén, szövetbarát szalagot – orvosi nevén TOT szalag – ültetünk be a húgycső középső része alá. A hüvelyen ejtett metszéseket spontán felszívódó varratokkal zárjuk le, így később már nincs szükség varratszedésre. A beavatkozás mindössze 30-40 percet vesz igénybe, és a páciens kérésétől függően egyaránt történhet altatásban vagy epidurális, illetve spinális érzéstelenítés mellett (az érzéstelenítőszert az előbbi esetben a gerincvelői agyhártya körüli résbe fecskendezzük, az utóbbi esetben pedig a gerincvelői folyadékba).

A műtétet követően egy katétert helyezünk be, amely elvezeti a húgyhólyagban felgyűlt vizeletet. Klinikánkon a délutáni órákban kerül sor a műtétekre, a katéter eltávolítása pedig másnap reggel történik meg. Ezt követően már nincsenek egyéb teendők, így Ön hazamehet.

Milyen előnyei vannak a TOT szalagnak az egyéb szalagplasztikai módszerekkel szemben?

Szalagplasztikai műtétek nemcsak TOT szalaggal, hanem más típusú szalagokkal is végezhetőek. Ilyen például a feszülésmentes hüvelyi szalag (TVT szalag). Mindkét módszer egyformán hatékony, a TOT szalaggal végzett beavatkozások során azonban sosem fordul elő a húgyhólyag sérülése, amelyek esélye a TVT szalaggal végzett műtétek során mintegy 5%-os. Ezen sérülések kizárása érdekében a TVT szalaggal végzett műtétek közben hólyagtükrözést is végeznek, szemben a TOT műtétekkel, ahol erre nincsen szükség. A TOT szalagos műtétek emiatt gyorsabban elvégezhetőek, és ezen előnyük miatt mára ezek váltak a leggyakoribb műtéti típussá a hüvelyi stressz inkontinencia kezelésében.

Lehetnek-e a szalagplasztikának szövődményei?

Az esetek nagyon kis hányadában – az esetek mindössze fél százaléka – előfordulhat, hogy a szervezet nem tolerálja a beültetett szalagot, annak ellenére sem, hogy az szövetbarát anyagból készült. A TOT szalagot ilyenkor azonnal eltávolítjuk, és más megoldást keresünk a stressz inkontinencia kezelésére.

Meddig tart a műtétet követő felépülés?

A felépülés mindössze egyetlen hetet vesz igénybe. Fájdalmak ezalatt az időszak alatt már nem lépnek fel. A műtét utóhatásaként Ön hüvelyi váladékozást tapasztalhat, amelynek kezelésére kamillás ülőfürdőt javaslunk.

Mennyibe kerül a TOT szalagplasztika?

A szalagplasztika műtét teljes ára tartalmazza az előzetes konzultáció, az érzéstelenítésben vagy altatásban végzett műtét, a felhasznált szalag és a szállodai szolgáltatás árát. Árlistánk megtekintéséhez kérjük kattintson ide!
Klinikánkon a szalagplasztika részben OEP finanszírozással is igénybe vehető, a részletekről kérjük érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon!
A kezelés előtt szakorvosi konzultáció szükséges, melynek díja aktuális árlistánkban tekinthető meg. Kezelés esetén a konzultáció díja a vizsgálat árába beszámításra kerül.