/ Szakrendelés /

Általános bőrgyógyászati szakrendelés

Az Istenhegyi Magánklinikán a közel 40 éves bőrgyógyászati és kozmetológiai gyakorlattal rendelkező dr. Hussein Ahed várja azokat a pácienseket, akik meg szeretnék nézetni az anyajegyeiket vagy el szeretnének távolíttatni a bőrükről valamilyen elváltozást. Klinikánkon a jelenleg elérhető legmodernebb módszert alkalmazzuk annak érdekében, hogy a gyanúsnak ítélt bőrképletek változásait a lehető legpontosabban nyomon tudjuk követni: a Fotofinder nevű eszköz egy digitális dermatoszkópiás rendszer, ami lehetővé teszi a melanomák és az egyéb rosszindulatú bőrdaganatok legkorábbi stádiumban történő felismerését, amikor ezek a daganatok még meggyógyíthatóak.

Anyajegyszűrés Fotofinderrel

A Fotofinder a teljes testfelület vizsgálatára is alkalmas digitális dermatoszkópiás rendszer, amely nagyfelbontású (akár 72 megapixel) kamerarendszerrel van ellátva, így az anyajegyek igen precíz elemzését teszi lehetővé. Az évtizedes gyakorlattal rendelkező bőrgyógyász szakorvosok a legtöbb esetben ugyan szabad szemmel is felismerik a daganatgyanús elváltozásokat, a Fotofinder szoftverének mintázatfelismerő algoritmusa azonban minimálisra csökkenti annak az esélyét, hogy egy-egy szakorvosi vizsgálat során azonosítatlanul maradjon egy korai stádiumú és sebészeti úton még tökéletesen eltávolítható daganat.

A legelső vizsgálaton az egész testet lefotózzuk az említett kamerarendszerrel, majd az adatokat digitális formában rögzítjük és szoftveres úton elemezzük. Ezt egy kézi dermatoszkópos eszközzel történő vizsgálat követi, amelyet egy szintén nagyfelbontású, Full HD-s kamerával végzünk el. Ezen a módon a rosszindulatúság szempontjából gyanús anyajegyeket és más bőrképleteket külön-külön is meg lehet vizsgálni: az anyajegyek elemzése során „rosszindulatúság pontszámokkal” látjuk el az egyes anyajegyeket.

A kézi kamerával felvett nagyfelbontású bőrmikroszkópos felvételek szintén tárolásra kerülnek, így ezeket könnyen összehasonlíthatóak a későbbi kontrollvizsgálatokon készített felvételekkel. Az anyajegyek méret-, alak- és színbeli változásai ezen a módon egyszerűen és nagyon pontosan nyomon követhetővé válnak, a gyanús elváltozások felismerését követően pedig késlekedés nélkül megtörténhet az anyajegyek rosszindulatúságát igazoló vagy kizáró szövettani vizsgálat.

Fibrómaeltávolítás

A fibrómák kötőszöveti sejtekből álló jóindulatú szöveti burjánzások, amelyek a test bármelyik részén megjelenhetnek. Az esetek többségében ez nem okoz semmilyen problémát, legfeljebb esztétikailag lehet zavaró. A fibrómák kezelése elsősorban attól függ, hogy a test mely területén jelentek meg, illetve hogy okoznak-e bármilyen problémát.

A fibrómák eltávolítása főként abban az esetben válik szükségessé, ha az elhelyezkedésük miatt könnyen irritálódhatnak például olyan esetekben, amikor valamilyen ruhadarabhoz vagy ékszerhez dörzsölődnek, illetve ha könnyen beleakadhatnak valamibe. Érdemes eltávolíttatni őket akkor is, ha esztétikailag zavaróak, például a szemhéjon, a nyakon vagy hölgyek esetében a mellek alatt alakultak ki.

Fontos megjegyezni, hogy jóindulatú elváltozásokról van szó, ezért egészen minimális az esélye annak, hogy ezek a bőrképletek rosszindulatúvá fajuljanak. A daganatkialakulástól való félelem önmagában még nem indokolja a fibrómák eltávolítását, de mivel fájdalmatlan beavatkozásról van szó, az eljárás minden esetben elvégeztethető.

A zavaró vagy nem esztétikus képletek eltávolítása elektrokauterrel történik, amely egy rádiófrekvenciás árammal működő eljárás: az eszköz mikrokisüléseket hoz létre a bőrön, a kialakuló hőhullám pedig elpárologtatja az eltávolítani kívánt bőrkinövést. Ez a módszer a fibrómák azon típusainál jön szóba, amikor az eltávolításhoz egyáltalán nincs szükség vágásra, például mert a növedéktípus a bőr felsőbb rétegeiből indult ki. Épp ilyenek a nyak területén gyakran nagy számban megjelenő fibrómák, illetve a bőrsíkból kiálló és mindenbe könnyen beleakadó kisebb bőrnövedékek is.

Keratóziseltávolítás

A keratózis az elszarusodással járó bőrelváltozások gyűjtőneve: az elváltozásoknak két fajtája létezik, a hámsejtek UV-sugárzásra adott fokozott reakciója következtében kialakuló aktinikus keratózis és az időskori szemölcsnek is nevezett szeborreás keratózis, amely a hámsejtek jóindulatú bőrelváltozásait jelenti.

Az UV-sugárzás által kiváltott aktinikus keratózis rákmegelőző állapotnak tekinthető, ezért feltétlenül keresse fel klinikánk bőrgyógyászati szakrendelését abban az esetben, ha a bőrén elszíneződő, fokozatosan vastagodó, hámló vagy pikkelyes elváltozásokat tapasztal!

A szeborreás keratózis vagy időskori szemölcs úgyszintén eltávolítható elektrokauterrel (vagy akár fagyasztással is), itt azonban nem kell tartani a bőrdaganatok kialakulásától, hiszen a hámsejtek ártalmatlan, jóindulatú elszaporodásáról van szó. Az időskori szemölcsök általában barna vagy sárgásbarna színűek, kerek vagy ovális alakúak: ezeket a bőrelváltozásokat főként esztétikai okokból érdemes eltávolíttatni.

Éranyajegyek eltávolítása

Az éranyajegyek (angióma, hemangióma) élénkpirosak, vörösek, esetleg kékes árnyalatú bőrelváltozások, amelyek színük alapján egyértelműen megkülönböztethetőek a barnás, sötétbarna vagy fekete színű hagyományos anyajegyektől. Az éranyajegyek kialakulását a kitágult erek burjánzása okozza, méretük a legtöbbször néhány milliméteres.

Rosszindulatú bőrelfajulástól az éranyajegyek esetében nem kell tartani, mivel ezek – az időskori szemölcsökhöz hasonlóan – jóindulatú, ártalmatlan növedékek. Az éranyajegyek elhelyezkedésüktől függően gyakran megsérülhetnek és akár vérezhetnek is, így ilyenkor feltétlenül érdemes eltávolíttatni őket. Ugyancsak javasolt az eltávolítás abban az esetben, ha az éranyajegyek nagy számban vannak jelen a mindenki által látható bőrfelületeken (például az arcon), ezért esztétikai problémát jelentenek az Ön számára.

Vírusos eredetű szemölcsök kezelése fagyasztással

A vírusos eredetű szemölcsöket (verruca vulgaris) a humán papillómavírusok (HPV) bizonyos törzsei okozzák: a szemölcsök megjelenését egyaránt elősegítik a bőr sérülései, valamint a legyengült állapotú immunrendszer.

Előfordulhat, hogy a szemölcs a talpon jelenik meg, ami igen kellemetlen lehet és akár komoly fájdalommal is járhat. Más esetekben a szemölcs nincsen ennyire zavaró helyen, esztétikailag azonban zavaró lehet, és ilyenkor szintén érdemes eltávolíttatni.

A vírusos eredetű szemölcsök eltávolítását a fentebb említett bőrelváltozásokkal ellentétben nem elektrokauterrel, hanem fagyasztásos módszerrel végezzük: az eljárás során speciális eszközzel fagyasztjuk meg a szemölcsöt, amely ezt követően elemelkedik a bőrfelszíntől és néhány napot követően maradéktalanul leszárad.

Ez a módszer azért is előnyös, mert megnöveli a bőr helyi immunvédelmét, segítve ezzel a gyógyulást és csökkentve annak esélyeit, hogy a szemölcs később újra kiújuljon.

A tenyéren, illetve a talpon kialakult szemölcsök setében speciális puhító kötés is alkalmazható, amely elősegíti, hogy a szemölcs minél könnyebben eltávolítható legyen. A vírusos eredetű szemölcsök kiújulásának esélyeit immunerősítő készítmények szedésével is le lehet csökkenteni.

Küldetésem, hogy pácienseim minél előbb visszanyerjék egészségüket, szépségüket és önbizalmukat!

A bőrgyógyászati vizsgálatokat és beavatkozásokat a közel 40 éves szakmai gyakorlattal rendelkező bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosunk, dr. Hussein Ahed végzi. Orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen szerezte, majd magyarországi és külföldi bőrgyógyászati klinikákon kezdett el tevékenykedni. „Munkám során mindig törekedtem arra, hogy pácienseimmel őszinte, bizalmas, együttműködő kapcsolatot építsek ki. Célom, hogy a hozzám fordulók minél előbb visszanyerjék egészségüket, szépségüket és önbizalmukat, és ismét magabiztosan léphessenek ki a világba” – mondja hivatásáról a szakember, aki korábban már az Istenhegyi Magánklinikán üzembe helyezett digitális dermatoszkóppal, a Fotofinderrel is komoly szakmai tapasztalatot szerzett.