/ Specialitások /

Radiológus szakorvosi másodvélemény

Szeretné megbeszélni CT- vagy MR-eredményeit egy másik orvossal is?

Valószínűleg Ön is gondolt már arra, hogy egy másik orvossal is szívesen megnézetné az Önről készített CT- és MR-felvételeket, de nem tudta, merre induljon el. Klinikánk új, komplex szolgáltatás csomagja ehhez nyújt segítséget. Képzett szakorvosaink értelmezik az Önről készült felvételeket, eredményeket, és minden részletre kiterjedő, világos és érthető magyarázatot adnak a felmerülő kérdésekre. Szakértőink párban, együttműködve dolgoznak, ami további garancia az eredmények megbízhatóságára. Szakvéleményük segítheti a terápiás döntésekben az Ön kezelőorvosa munkáját is, igény esetén pedig specialista szakorvosokat ajánlunk a további kivizsgáláshoz. A szolgáltatás csomag magában foglal két szakorvosi konzultációt, az írásos másodvélemény elkészítését, az esetleges kiegészítő ultrahangos vizsgálatot, továbbá szükség esetén szakorvosaink konzultálnak az Ön kezelőorvosával is.

Joga van ahhoz, hogy mindent megértsen

Ma már teljesen hétköznapi dolog, ha kezelőorvosa radiológiai vizsgálatot kér – jellemzően CT-t vagy MR-t –, hogy kiderítse, mi állhat tüneteinek hátterében. A felvételeket tartalmazó CD mellé kapott lelet orvosi szakkifejezésektől és rövidítésektől hemzseg, és számos esetben a kezelőorvos sem tud válaszolni minden felmerülő kérdésre.

Nem arról van szó, hogy az államilag finanszírozott ellátásban dolgozó orvosok kevésbé lelkiismeretesek, vagy szakmailag felkészületlenebbek lennének, azonban gyakran nem jut idejük arra, hogy a legapróbb részleteket is érthetően, világosan és megnyugtatóan elmagyarázzák.

Ha kérdések maradtak Önben a kivizsgálás eredményével kapcsolatban, ha nem hagyja nyugodni valami, érdemes szakorvosi másodvéleményt kérnie. Ez azért is hasznos lehet, mert „több szem többet lát”, vagyis egy másik orvos észrevehet olyat a leletekben, ami esetleg elkerülte más figyelmét.

Tapasztalt szakorvosaink közös munkája segíti kérdései tisztázását

Dr. Bata Pál és Dr. Fejér Bence közös klinikai kutatói és egyetemi oktató múlttal, valamint széles körű, betegellátásban végzett klinikai teammunka-tapasztalattal rendelkeznek. Szakmai munkásságuk jelentős részét a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikáján végezték, illetve végzik jelenleg is. Munkájuk megköveteli, hogy naprakészen kövessék a szakirodalom legfrissebb ajánlásait, szakmai kapcsolatrendszerük lehetőséget biztosít a folyamatos kommunikációra a társszakmák jeles képviselőivel, biztosítva a betegek leghatékonyabb ellátását.

Bármennyire komoly is azonban a szaktudás és a tapasztalat, sajnos nem lehet teljesen kizárni az egyéni tévedés eshetőségét. Orvosaink ezért egymással együttműködve dolgoznak az Ön radiológiai felvételeinek elemzésén. Értelmezik, véleményezik a felvételeket, leleteket, kórelőzményeket, majd konzultálnak egymással az eredményekről. A szakvélemény tehát, amit végül Ön kézhez kap két, magasan képzett szakorvos közös álláspontját tükrözi.

Dr Bata Pál szakmai önéletrajza

Fejér Bence szakmai önéletrajza

Milyen esetekben ajánljuk a másodvéleményt?

Orvosaink a legtöbb radiológiai vizsgálat eredményének értékeléséhez rendelkezésre állnak. Az alábbi esetekben ajánljuk a radiológus szakorvosi másodvéleményt:

 • hasi és kismedencei CT- és MR-vizsgálatok – ide tartozik a máj, az epeutak, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vesék, a lép, a húgyhólyag és környezete, a prosztata és a nemi szervek, valamint a belek;
 • mellkasi CT- vizsgálatok – a tüdő, a mellkasi nagy erek, a nyaki lágyrészek felvételei;
 • koponya, gerinc CT- és MR- vizsgálatok;
 • izmok, ízületek CT- és MR-vizsgálatai.

Mikor segíthetünk szakorvos megtalálásában?

Van néhány részterület, mely speciális szakértelmet igényel. Ilyen esetekben orvosaink segítenek a megfelelő specialista megtalálásában:

 • szív MR- vizsgálatok – itt a radiológus csak kardiológus szakorvossal együttműködve képes elemezni a felvételeket;
 • egyes ritka esetekben a koponya-, gerinc-, izom- és ízületi felvételeknél is érdemes specialistával konzultálni;
 • a szülészeti/nőgyógyászati vizsgálatok (jellemzően ultrahangos vizsgálatok eredményei) szülész-nőgyógyász szakorvos szakértelmét igénylik.

Személyes konzultáció, részletes szakvélemény egy héten belül

 • A bejelentkezést és az első konzultációt követően orvosaink egy héten belül összeállítják szakmai véleményüket.
 • A második konzultáció alkalmával orvosaink részletesen ismertetik az eredményeket, melyeket írásos formában, hivatalos szakmai véleményként is átadnak.
 • Szükség esetén kiegészítő ultrahangos vizsgálatot is végeznek, helyben. Ez a vizsgálat része a szakvélemény készítésének, így nem jár további költséggel.
 • Orvosaink a konzultáció során az Ön számára érthetően értelmezik a radiológiai felvételeken látottakat, a leletek tartalmát, és válaszolnak minden további felmerülő kérdésre.
 • Igény esetén az eredmények függvényében javaslatot tesznek a továbblépésre, segítenek a megfelelő szakorvos kiválasztásában.
 • Amennyiben az Ön számára így kényelmesebb, orvosaink szívesen felveszik a kapcsolatot kezelőorvosával is, és tájékoztatják az eredményekről.

Mit hozzon magával?

Kérjük, hogy az első konzultációra hozza el minden fellelhető, illetve hozzáférhető orvosi dokumentációját, különös tekintettel a képalkotó eljárások (CT, MR, röntgen) felvételeire. Ne feledkezzen el a régebbi felvételekről sem, ugyanis sok esetben ezek segíthetnek tisztázni a szervezetében az évek során lezajló folyamatokat. Így olyan, lassabban lezajló változások is kimutathatók, amelyeket a friss vizsgálatok önmagukban nem fednek fel.

JÓ TUDNI: Az orvosi vizsgálatok eredményei az Ön tulajdonát képezik, így ha esetleg elvesztette korábbi CT vagy MR felvételének CD-jét, a felvételek készítésének helyszínén kötelesek az adatokat újra kiadni Önnek.

Áraink

A másodvélemény elkészítésének díja 60 000 Ft.

Ez az összeg magában foglalja a konzultációkat, az írásos szakvélemény elkészítését, az esetleges kiegészítő ultrahangos vizsgálatot, továbbá igény esetén konzultációt a kezelőorvossal, valamint az eredmények alapján további szakorvosok ajánlását.