/ Specialitások /

Lineáris lökéshullám-terápia

Magyarországon először és kizárólagosan az Istenhegyi Klinika urológiai-andrológiai rendelőjében alkalmazzák azt a lineáris lökéshullám terápiát – Linear Shockwave Therapy (LSWT) -, amely hosszú távon nyújt hatékony megoldást a keringési problémák okozta merevedési zavarok kezelésében.

A terápiát egy speciális orvosi eszköz segítségével végzik, amely a legkorszerűbb lineáris fejjel, alacsony intenzitású lökéshullám kezeléssel gyógyítja a betegeket. A fejlett országokban már 2010-től használják eredményesen a lökéshullámot, a terápia következtében a betegek 78,8%-a tapasztalja az erekció jelentős javulását, az Európai Urológus Társaság ma már az első vonalban ajánlja a speciális kezelést.

A felmérések szerint, a negyven év feletti férfiak 40% százaléka küzd merevedési zavarral, amellyel azonban csak igen ritkán fordulnak orvoshoz, pedig az erektilis diszfunkció szakszerű segítséggel hatékonyan gyógyítható. A merevedési zavart a fizikai és lelki okok egyaránt előidézhetik. A pszichés merevedési zavarok az esetek csak 20%-át teszik ki, főleg a fiatalabb férfiaknál jelentkeznek, többnyire depresszió, szorongás, gátlások, kimerültség és a stressz következményeiként.

Linear Shockwave Therapy - LSWT

Erekciós zavarok

Az erekciós zavarok nagy része fizikai okokra, elsősorban érrendszeri megbetegedésekre vezethetők vissza. Az érrendszeri megbetegedések közül leginkább a cukorbetegség veszélyes, a cukorbeteg férfiaknál 35-90% a merevedési zavar esélye. Érintettek továbbá a magas vérnyomásban, érelmeszesedésben, magas koleszterinben, szívbetegségekben és az elhízásban szenvedő férfiak. A diszfunkció előfordulhat műtét (főleg prosztata) után, illetve egyéb betegségek és balesetek következményeként is.

A merevedési zavarok – erektilis diszfunkció – kezelésére különböző módszerek léteznek. A legegyszerűbb és az elmúlt évtizedekben legelterjedtebb megoldás a potencianövelő gyógyszerek szedése. Rendelkezésre állnak továbbá vákumharangok, hormonális kezelések, invazív módszerek (péniszbe fecskendezés), valamint olyan sebészeti beavatkozások, melyek során a péniszbe protézist helyeznek. Ezek a módszerek azonban számos kellemetlenséggel, elsősorban a szexuális élet spontaneitásának megszűnésével járnak, mivel alkalmazásuk a szexuális együttlét időpontjának előre megtervezését igénylik.

Ma a merevedési zavarok gyógyításának legkorszerűbb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb, világszerte elismert módja az EDSWT, a lökéshullám-terápia. A lökéshullám terápiákon belül megkülönböztethetjük a lineáris lökéshullám terápiát, az LSWT-t, amikor lineáris fejjel történik a kezelés, így az sokkal gyorsabb és hatékonyabb. Az LSWT visszaadja a betegek normális szexuális életet, amely bármely pillanatban, előre tervezés nélkül teszi lehetővé a spontán, intim szexuális együttlétet.

Hogyan működik?

A lökéshullám terápia egy rendkívül erős, nem célzott, oszcilláló hullámként terjedő hangimpulzus, amely képes az energiát a keletkezés helyétől távolabbi területekre eljuttatni. A terápiát külföldön az 1980-as években epe- és vesekövek gyógyításánál kezdték el alkalmazni. Az eljárás során felfedezték, hogy a hullámok nemcsak a lágy szövetek gyógyulását segítik elő, hanem új erek keletkezését és a vérellátás javulását is előidézik. Ez a felfedezés fordulópontot jelentett a merevedési zavarok kezelésében. Sikerült egy olyan alacsony intenzitású lökéshullámokat kibocsátó műszert kifejleszteni – Renova -, amely a pénisz vérellátását javítva biztosítja a merevedést. A lökéshullám terápia eredménye a merevedési zavar – erektilis diszfunkció – nagymértékű, hosszú távú javulása.

A Renovát gyártó cég partnere az RW Medical, aki Magyarországon kizárólagosan az Istenhegyi Klinikán alkalmazza a speciális gépet.

Hol vehető igénybe?

Magyarországon egyedüliként az Istenhegyi Klinikán érhető el a lineáris lökéshullám terápia. Az LSWT terápia 4 db kezelést foglal magába, heti egyszeri alkalommal. A kezelés rövid – 15 perc – fájdalommentes, biztonságos, és nincs semmilyen ismert mellékhatása. Az Istenhegyi Klinika egyedülálló lineáris lökéshullám terápiájának specialistája Dr Diószeghy Gábor urológus.

A kezelés

Szakértői vélemények az LSWT módszerről:

Dr. Igor Motíl MD (Brno, Csehország) – “Az első tapasztalatok alapján azt mondhatom, hogy a Renova műszerrel történő kezelések sikeressége meghaladta a várakozásainkat, és feltételezhető, hogy ez a módszer lesz a következő áttörés a merevedési zavarok gyógyításában, úgy, mint évekkel ezelőtt a Viagra berobbanása volt a gyógyszerpiacra.“

Dr. Yacov Reisman (Hollandia) – Az Amsterdam Hospital és az Európai Szexuális Medicina Társaság tagja. “A betegek 87%-ánál volt sikeres a kezelés. Nem jelentkeztek mellékhatások sem a kezelés során, sem annak befejezése után. Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a Renova egy új, korszerű kezelési módszer az erektális diszfunkció kezelésére”

Dr. Natalio Cruz MD (Spanyolország) – Clínica de Fátima, Sevilla España, az Európai Szexuális Medicina Társaság tagja. “A betegek sem a kezelés alatt, sem utána nem tapasztaltak semmilyen kellemetlenséget. A kezelés fájdalommentes és ártalmatlan, nincs ismert mellékhatása. Ami számomra érdekes és meglepő, hogy a kezelés hatása már az első alkalmak után jelentkezett. A betegek több mint fele a harmadik alkalom, egyes betegek pedig már a második kezelés után észlelték a javulást.“

Dr. Antonio Martin Morales (Spanyolország) – Urologiai Intézet Malaga – “Le vagyok nyűgözve az LSWT és a RENOVA eredményeitől. A kezelés után egy hónapon keresztül kísértük figyelemmel 16 páciens sorsát: 14 páciensnél egyértelmű volt a kezelés hatása. A betegek 87,5%-a szerint volt eredményes a kezelés. Így minden egyes alkalommal nagyobb bizalommal ajánlom ezt a kezelést.”