/ Specialitások / Endokrinológia /

A férfi meddőség endokrinológiai kivizsgálása

A férfi eredetű meddőségnek – a női eredetű meddőséghez hasonlóan – ugyancsak többféle hormonális oka lehet. Az esetek mindegy 30-40%-ában a hímivarsejteket és a férfi nemi hormont, a tesztoszteront termelő herék nem megfelelő működése vezet meddőséghez. A férfi meddőség hormonális okaira az endokrinológiai kivizsgálás során derülhet fény, amelynek során a leggyakoribb hormonális problémák mellett a vas- és a koleszterin-anyagcsere vizsgálatára is sor kerül, góckutatással kiegészítve. (A góckutatás során azt keressük, hogy bizonyos szervekben vagy szövetekben jelen van-e valamilyen gyulladásos, lappangó elváltozás, amely a különféle kórokozók felszaporodását majd véráramba kerülését okozza.)

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia nemcsak a nők, hanem a férfiak esetében is meddőséghez vezethet azáltal, hogy rontja a herék működését, ezáltal pedig csökkenti a tesztoszteronszintet és hímivarsejtszámot, valamint rontja a hímivarsejtek mozgékonyságát.

Az inzulinrezisztencia a hasi elhízással járó metabolikus szindróma egyik meghatározó tünete, bár ennek hiányában is jelen lehet, ezért a metabolikus szindrómára jellemző tünetek hiányában is fontos kivizsgálni, hogy nem inzulinrezisztencia áll-e a meddőség hátterében.

A hipotalamusz és az agyalapi mirigy hormonjaival összefüggő meddőség

A herék hímivarsejt-termelését irányító hormonális hatásokat a hipotalamusz és az agyalapi mirigy működése szabályozza. Ebben a rendszerben többféle, férfi meddőséghez vezető probléma is felléphet:

  • Előfordulhat, hogy elégtelen mennyiségű gonadotropin-felszabadító hormon (GnRH) szabadul fel, amely nagyobb mennyiségben lenne szükséges a megfelelő tesztoszteron-termeléshez és a hímivarsejtek előállításhoz;
  • Más esetekben az agyalapi mirigy nem termel elég luteinizáló hormont (LH), illetve tüszőérést serkentő hormont (FSH) és a herék tesztoszteron-, illetve hímivarsejt-termelése ennek következtében szenved zavart;
  • A herékben található Leydig sejtek néha a megfelelő mennyiségű LH jelenlétében sem képesek a normális hímivarsejt-termeléshez szükséges mennyiségű tesztoszteron előállítására;
  • A szervezetben olyan hormonok és kémiai anyagok is termelődhetnek, amelyek felborítják a normális nemihormon-egyensúlyt.

Egyéb hormonális betegségek

A hipotalamusz és az agyalapi mirigy hormonjaival összefüggő meddőség mellett további, a hormonrendszer működését érintő rendellenességek is jelen lehetnek, amelyek ugyancsak meddőséget okozhatnak.

Hiperprolaktinémia

A meddő férfiak nagyjából 10-40 százalékánál fordul elő a prolaktin nevű hormon emelkedett szintje, amely nagyobb mennyiségben gátolja a hímivarsejtek termelődését, csökkenti a nemi vágyat és impotenciát is okozhat. Ez a probléma gyógyszeres úton általában jól kezelhető.

Hipotiroidizmus

A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje szintén ronthatja az ondó minőségét és a herék működését,ezen kívül a nemi vágyat is csökkenti. A probléma kezelhető lehet például az étrend jódtartalmának csökkentésével vagy a pajzsmirigyhormonok bevitelével (hormonpótló kezelés). A meddőség ezen oka igen ritka és csak a meddő férfiak mindössze 1 százalékában fordul elő.

Veleszületett mellékvese hiperplázia

A mellékvese androgénhormonjai (tesztoszteron, epitesztoszteron, androszteron, etioklolanolon, 11-hidroxi-androszteron és 11-hidroxi-etioklolanolon) ebben az esetben emelkedett mennyiségben vannak jelen és gátolják az agyalapi mirigy hormontermelését. A tünetek között szerepel az alacsony hímivarsejtszám, az éretlen hímivarsejtek megnövekedett jelenléte és a hímivarsejtek csökkent mértékű mozgékonysága. A kezelés során kortizonpótló hormonterápiát alkalmazunk. A hipotiroidizmushoz hasonlóan ez a probléma is csak a meddő férfiak mindössze 1 százalékánál van jelen.

Az agyalapi mirigy alulműködése (hipogonadotróp hipogonadizmus)

Az agyalapi mirigy ezekben az esetekben túl alacsony mennyiségben termeli az LH és az FSH hormonokat. Mindez negatívan befolyásolja a hímivarsejt-termelés folyamatát, azáltal, hogy a tesztoszterontermelő Leydig-sejtek fokozatosan károsodnak. A probléma időben felismerve gyógyszeres úton kezelhető, de ha a hímivarsejtek előalakjai már teljesen eltűntek a heréből, akkor a meddőség már nem visszafordítható.

Az agyalapi mirigy teljes károsodása (hipofízis elégtelenség)

Az agyalapi mirigy működése ezekben az esetekben nagymértékben károsodott, amelynek hatására egyaránt csökkent a növekedési hormonok és a pajzsmirigy működését serkenő hormon (TSH) szintje, illetve az LH és az FSH szintjei is. A tünetek között szerepel a levertség, a rosszkedv, az impotencia, a csökkent nemi vágy és a másodlagos nemi jegyek csökkent jelenléte. A herék mérete ugyancsak kisebb lehet a normálisnál. Az állapot az agyalapi mirigy hormonjainak pótlásával lehet kezelhető a humán gonadotropin hormon (HCG) adásával kiegészítve.