/ Specialitások / Endokrinológia /

A férfi és a női eredetű meddőség komplex endokrinológiai kezelése

A gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik a 30-as, valamint 40-es éveink felé, mind a férfiak, mind a nők esetében. A biológiailag ideálisnak tartott életkortól való eltérés egyik következménye a párok meddőségi problémáinak gyakoribbá válása: az Istenhegyi Klinikán olyan komplex endokrinológiai kivizsgálást biztosítunk a meddő párok részére, amelynek során mind a férfi, mind a női meddőség hormonális okai felderíthetőek és orvosolhatóak. A komplex endokrinológiai kezeléseknek köszönhetően a természetes és a mesterséges úton történő teherbeesés esélyei is egyaránt jelentősen javíthatóak.

Az első gyermek vállalásának időpontja mára nemcsak a nők, hanem a férfiak esetében is jelentősen kitolódott: 2013-ban Magyarországon egy „tipikus” édesapa a gyermeke születésekor 34 éves volt. Nem ritka az sem, hogy mind a pár női, mind a férfi tagja már a 40-es évei elején jár akkor, amikor az első babát tervezik. A kései harmincas és negyvenes korcsoport tagjai nagy valószínűséggel mind fizikai, mind lelki értelemben felkészültebben várhatják az első babát, biológiailag azonban mindkét nem esetében negatív hatásai vannak az életkor kitolódásának.

A nőknél hosszabb időt vehet igénybe a fogantatás: harmincéves kor után fokozatosan egyre kevesebb petesejt érik meg, emellett nagyobb eséllyel fejlődhet ki terhességi cukorbetegség, megnő a különféle kromoszóma-rendellenességek kockázata és nő a vetélések esélye is. A férfiaknál az életkor emelkedésével ugyancsak romolhat a hímivarsejtek mozgékonysága, emellett a petesejt megtermékenyítésére alkalmas hímivarsejtek mennyisége is jelentősen csökkenhet. A különféle civilizációs ártalmak szintén nem tesznek jót az ondó minőségének: a túlzott munkahelyi stressz és az ennek követeztében sokszor fokozódó alkoholfogyasztás és dohányzás mind-mind rontják a férfiak termékenységét. A férfiak spermaképe nagyon sokat romlott az elmúlt 50 évben, amit az is mutat, hogy 2015-ben az egyik hazai spermabanknál jelentkezők kevesebb, mint 10 százaléka volt alkalmas donornak. (Az egy milliliter ondóban található hímivarsejtszám normál tartományának alsó értékét az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan csökkenti: a hetvenes években ez az érték még 40 millió volt, a legutóbbi irányelv szerint azonban már csak 15 millió, a spermabankok pedig csak a milliliterenként 100 millió hímivarsejtet produkáló donorokkal foglalkoznak.)

A nehezített teherbeeséssel küzdő párok 40%-ánál a férfinál, 40%-ánál a nőnél, 20%-ban pedig mindkettejüknél kimutatható a meddőség hátterében álló probléma, klinikánkon ezért a pár mindkét tagjánál elvégezzük a részletes endokrinológiai kivizsgálást. A vizsgálatok során az inzulinrezisztencia mellett a meddőség hátterében meghúzódó egyéb hormonális okok is kizárhatóak: az inzulinrezisztencia – és ezen keresztül a meddőség – viszonylag gyorsan megszüntethető a megfelelő életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel, a további hormonális problémákra pedig ugyancsak rendelkezésre állnak a hormonpótló vagy egyéb gyógyszeres terápiák, amelyekkel viszonylag hamar – a problémától függően két hét és két hónap közötti időszak alatt – valóra váltható a sikeres fogantatás.

Klinikánkon nem a gyógyszeres kezeléseken van a fő hangsúly, sokkal inkább azon, hogy a pár mindkét tagjának egészségessé váljon az anyagcseréje és a hormonrendszere, ami képes jelentősen növelni a várandósság létrejöttének esélyeit. A szervezet hormonháztartásának helyreállítása és az esetlegesen jelenlévő anyagcserezavarok megszüntetése nemcsak a fogantatás esélyeit növeli, hanem azt is garantálja, hogy ha a pár gyermekei megszülettek, akkor mindkét szülő egészségesen vehessen részt venni a gyermeknevelésben, a várható életkor megnövekedésének köszönhetően pedig a leendő unokák gondozásában is.

A hormonháztartás egészségessé tétele a párok női tagjainál a terhesség során létrejövő szövődmények (például a terhességi cukorbetegség és a magas vérnyomással járó preeclampsia) előfordulásának esélyeit is jelentősen csökkenti.

Abban az esetben, ha egy pár mesterséges megtermékenyítéssel szeretné világra hozni gyermekét, akkor javasolt, hogy még az első lombikprogram előtt keressék fel komplex endokrinológiai szakrendelésünket, hiszen ezzel jelentősen csökkenthető az esélye a lombikprogramok esetleges sikertelenségének. Ugyanez érvényes a mesterséges spermafelhelyezéssel (inszemináció) elérni kívánt terhességek létrejöttére is.

 

Részletesebben a női meddőség endokrinológiai okairól:

A női eredetű meddőség endokrinológiai kivizsgálása»

Részletesebben a férfi meddőség endokrinológiai okairól:

A férfi meddőség endokrinológiai kivizsgálása»

Klinikánk nőgyógyász-endokrinológusa, Dr Balogh Illés beszél a meddőség okairól és kezelési lehetőségeiről