/ Specialitások /

Anyajegytérképezés, részletes anyajegyvizsgálat

Az Istenhegyi Klinikán a jelenleg elérhető legmodernebb módszert alkalmazzuk annak érdekében, hogy a gyanúsnak ítélt bőrképletek változásait a lehető legpontosabban nyomon tudjuk követni. A Fotofinder nevű eszköz egy digitális dermatoszkópiás rendszer, ami lehetővé teszi a melanomák és az egyéb rosszindulatú bőrdaganatok legkorábbi stádiumban történő felismerését, amikor ezek a daganatok még meggyógyíthatóak.

Hogyan működik a Fotofinder rendszere?

  • A Fotofinder a teljes testfelület vizsgálatára is alkalmas eszköz: a legelső vizsgálaton az egész testet lefotózzuk az akár 72 megapixeles felbontást is lehetővé tevő ATBM kamerarendszerrel. Az adatokat digitális formában rögzítjük, majd szoftveres úton elemezzük.
  • Ezt egy kézi dermatoszkópos eszközzel történő vizsgálat követi, amelyet egy szintén nagyfelbontású, Full HD-s kamerával végzünk el. Ezen a módon a rosszindulatúság szempontjából gyanús anyajegyeket és más bőrképleteket külön-külön is meg lehet vizsgálni: az anyajegyek elemzése során “rosszindulatúság pontszámokkal” látjuk el az egyes anyajegyeket.
  • A nagyfelbontású bőrmikroszkópos felvételek szintén tárolásra kerülnek, így ezeket könnyen össze tudjuk hasonlítani a későbbi kontrollvizsgálatokon készített felvételekkel. Az anyajegyek méret-, alak- és színbeli változásai így egyszerűen és nagyon pontosan nyomon követhetővé válnak, a gyanús elváltozások felismerését követően pedig késlekedés nélkül megtörténhet az anyajegyek rosszindulatúságát igazoló vagy kizáró szövettani vizsgálat.

Az évtizedes gyakorlattal rendelkező bőrgyógyász szakorvosok a legtöbb esetben ugyan szabad szemmel is felismerik a daganatgyanús elváltozásokat, a Fotofinder szoftverének mintázatfelismerő algoritmusa azonban minimálisra csökkenti annak az esélyét, hogy egy-egy szakorvosi vizsgálat során azonosítatlanul maradjon egy korai stádiumú és sebészeti úton még tökéletesen eltávolítható daganat.

20-30-nál több anyajegy vagy családi halmozódás esetén még fokozottabban figyelünk Önre

A teljes testről két különböző időpontban készített felvételek ugyancsak összehasonlíthatóak: erre például azoknál a pácienseknél lehet szükség, akiknél a családi halmozódást mutató, örökletes diszpláziás anyajegy szindróma vagy 20-30-nál több anyajegy van jelen. Ezekben az esetekben nemcsak az első alkalommal, hanem a későbbi kontrollvizsgálatokon is mindig elvégezzük a teljes test vizsgálatát is. (Az örökletesség igazolására molekuláris diagnosztikai vizsgálatok is végeztethetőek.)

A Fotofinder szoftverének komplex algoritmusával minden újonnan megjelent anyajegy azonnal észrevehető, emellett a már korábban is már jelenlévő anyajegyekben végbemenő legapróbb változások is azonosíthatóak.

A Fotofinder rendszerével nemcsak a melanomák, hanem a hámeredetű bőrdaganatok, sőt ezek rákmegelőző állapotai is felismerhetőek.

A teljesen fájdalommentes bőrvizsgálat ideje – az anyajegyek számától függően – átlagosan 20-30 percet vesz igénybe. Ebben már az előzetes konzultáció ideje is benne van, amelynek során áttekintjük az Ön korábbi leleteit és feltérképezzük az esztétikai és egyéb bőrproblémák lehetséges okait.

Fotofinder anyajegytérképezés